Ange ditt sökord

Annons:

Är det jästsvamp?

Jag har sen några år tillbaka haft ljusare prickar på magen. De saknar inte helt pigment utan syns tydligare då jag solat. Det har sedan spridigt sig över bröstet och på ryggen. Jag har läst i tidigare frågor att det kan orsakas av en jästsvamp. Jag har testat att behandla med både fengural och selsun, men tycker inte att det är bättre. Fläckarna är ca 1/2 till 1 cm stora och är kanska aningen torrare än den övriga huden. Dom bli inte mörka som jag läst att dom kan bli och dom flagar inte heller, men som sagt lite lite torrare kanske.
Vad kan det vara?
Tacksam för svar.

Hej! Det låter som möjligen pityriasis versicolor, dvs jästsvamp som du också funderat på. Vid denna åkomma syns fjällningen i det aktiva stadiet, det är då lokalbehandling såsom selsun, kan fungera. De vita fläckarna (utan fjällning om man skrapar på dem), är resttillstånd, går inte att göra något åt, färgen återkommer.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: