Ange ditt sökord

Annons:

är det acne?

Hej! Jag är en tjej på 24 år. Jag började för drygt ett år sedan få små utslag på framförallt halsen. Först kom de bara några stycken och fösvann igen ganska snabbt. Sedan dess har de börjat komma med tätare mellenrun och betydligt flera.
Sedan början av sommaren får jag massor med utslag (små, små med vita toppar) på framförallt halsen, nacken och axlar. Men även många i ansiktet (panna, kinder, haka) och på hela bröstkorgen, på brösten och hela ryggen ända ner i svanken. Dessa utslag stannar i ca 3 veckor för att sedan helt försvinna i ca 2 veckor.
Har tidigare provat dalacin utan resultat och äter sedan ca 1 1/2 månad tetralysal, fortfarande utan resultat. Är det acne jag har? brukar det försvinna sådär emellanåt? (de följer inte menscyklen) finns det något annat jag kan prova? För att få komma till en hudläkare, måste jag få en remiss av min husläkare först? Jag är i övrigt frisk och har inga allergier. Tack på förhand.

Svar till Anna
På din beskrivning låter det inte som acne, lokalisationen stämmer inte med acne och inte heller det cykliska förloppet. Det kan röra sig om någon annan hudsjukdom. Om husläkaren inte kan hjälpa dig kan remiss skrivas till hudläkare. En del privatpraktiserande hudläkare tar emot patienter utan remiss.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: