Är det överflödshud eller fett?

Är det överflödshud eller fett?

Är det överflödshud eller fett?

Sign Per: Jag är 185 cm lång och vägde i september förra året 104 kilo, men efter ökad motion och bättre kost väger jag idag ca 74-75 kg. Mitt enda problem idag är att jag har vad jag tror är överflödshud på magen. Hur får jag bort det eller kan det vara fett som är kvar? Jag har väldigt svårt att avgöra det.
Forumdoktor Per Åke Lagerbäck svarar:
Du har gått ner 30 kg på mindre än nio månader. Om du har mått bra under tiden får jag gratulera, även om det egentligen är en lite för snabb viktnedgång. På nio månader är ca 18 kg en optimal minskning för att kroppen, själen och organen inklusive huden skall anpassa sig.
Du har minskat BMI från drygt 30 till knappt 22, dvs från fetmagränsen till den undre halvan för normalvikt. Vid en så snabb viktnedgång finns en risk att du tappat mer muskler än vid långsammare viktnedgång.

Men om träning och kost varit i balans kan du teoretiskt behålla muskelmassan. BMI ger i detta fall en begränsad information. Detta mått har betydelse nu när du skall bibehålla din vikt. Har du tappat mycket muskler måste du röra dig mer och äta mindre än om du tappat mindre muskler.
För att bedöma om det är fett eller överflödshud får du gå till din distriktsläkare. Det är bra om du fortsätter med regelbunden motion för att bibehålla vikten och bygga upp tappade muskler som ökar viloförbränningen (musklerna ger kroppen dess kontur och kan delvis "fylla ut" hudkostymen).
Om det är ren överflödshud kan det i enstaka fall vara medicinskt motiverat att operera bort huden. Beroende på vilket landsting du tillhör är det lite olika rutiner runt detta. Gemensamt är att viktnedgången skall vara till normalvikt och hållas i 1-2 år. Detta för att ge huden en chans att anpassa sig, vilket ger bästa resultat. Men också för att se att du har en större potential att hålla vikten normal för resten av livet. Om stora delar hud skärs bort efter en viktnedgång, och personen snabbt ökar i vikt igen, vilket är vanligt, kan resultatet bli katastrofalt.

Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress