Ange ditt sökord

Annons:

Ännu en med hudproblem

Hej Ylva!
Jag är en tjej på 17 år som har problem med huden i ansiktet. Det är inte så mycket att jag tycker att det är besvärligt socialt men det är ändå något som upptar min tankeverksamhet. Jag har små finnar i pannan, runt näsan och på hakan. Samtidigt så flagnar jag också på dessa områden och då bildas små hårda sår som svider. Jag har dessutom "små svarta finnar", framförallt kring näsvingarna, på kinderna samt på hakan (precis under underläppen). Min hud är också lite lätt rödflammig framförallt mellan ögonbrynen och en bit upp i pannan efter gamla finnar. Jag har varit hos en hudterapeut som sa att jag hade en torr hud som dessutom var uttorkad. Hon rekommenderade en rengöringsgel och en hudkräm som jag köpte och som jag har användt i ca 1 månad nu utan någon synbar förändring. Har du något tips på vad jag kan göra för att få min hud att se ut som den gjorde tidigare (detta problem har uppkommit det senaste året nämligen)? Finns det några produkter som du, som läkare, rekommenderar? Är dessa hudproblem något som kommer att försvinna med tiden?
MVH/Emma
PS. Jag tittade igenom tidigare frågor och svar men fann inte vad jag sökte. DS

Svar till Emma
Du har sannolikt acne och till det hör komedoner (pormaskar) som ses som små mörka prickar. 30-40 % av alla tonåringar har acne som kräver behandling. Man kan börja med receptfri behandling i form av bensylperoxid ex Stioxyl. Det är mer regel än undantag att huden är både fet och torr samtidigt. Använd tvål och vatten en gång dagligen och smörj därefter in med en mjukgörande kräm till exempel Propyless eller Caress. De flesta tonåringar blir av med sin acne i 18-årsåldern och det finns bra behandling för alla beroende på svårighetsgrad.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 28 augusti, 2002 Publicerad: 28 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: