Ange ditt sökord

Annons:
Depression & Ångest

Depression & Ångest

Ångest, oro och nedstämdhet berör många människor. Det finns effektiva behandlingar både med läkemedel och kognitiv beteendeterapi (KBT) som är viktigt att känna till.

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans
27 mars, 2020 Bättre liv Rekommenderad

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans

Den högpresterande tjejen Sanna började jobba som skådespelare redan som 15-åring, samtidigt som hon satsade på högsta betyg i skolan. Hon har kämpat mot ätstörningar, träningsberoende och drogmissbruk, allt för att dämpa prestationsångesten. För några år sedan kraschade Sanna och blev utmattad. Idag mår hon bättre och fortsätter sin resa mot att hitta balans i livet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Annons:
Testa dig själv – Depression (MADRS)
22 maj, 2023 Depression & Ångest Rekommenderad

Testa dig själv – Depression (MADRS)

Det finns många olika självskattningstest som man kan göra för att se om man är deprimerad och eller lider av ångestproblem. En del test har en seriös ansats, andra inte. Med hjälp av ett skattningsformulär kan du själv besvara ett antal frågor om ditt upplevda tillstånd och dina känslor. Här kan du testa om du är deprimerad med hjälp av MADRS-självskattningstest - ett test som är väl validerat.

Låt inte ältandet ta över
29 april, 2020 Depression & Ångest Rekommenderad

Låt inte ältandet ta över

Om man återkommer till samma grubblerier om och om igen utan att komma framåt kan man ha fastnat i ett destruktivt ältande. Med acceptans, distraktion och självmedkänsla går det att hantera det negativa mönstret.

Annons:
NPF-familjers dagliga kamp
12 mars, 2024 Barn & Graviditet

NPF-familjers dagliga kamp

Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och deras familjer kämpar dagligen med att få adekvat stöd från samhället. De ställs inför utmattning och sjukskrivning i hög grad. Denna artikel belyser de utmaningar som NPF-familjer möter och föreslår lösningar för att förbättra deras situation. Det är dags att sätta NPF-frågan högt på den politiska agendan.

Annons:
Högkänslighet – leva i en överväldigande värld
29 december, 2023 Hjärnan & Nerver

Högkänslighet – leva i en överväldigande värld

I dagens samhälle, där allt fler lider av överstimulering, ökad psykisk ohälsa, ångest och depression, blir det allt viktigare att förstå sig själv och sina egna behov för att hitta balans. Åsa Vikman, författare till boken "Handbok för högkänsliga," hade önskat att en liknande bok hade funnits när hon var yngre. Genom att vara medveten om sin eventuella högkänslighet och lära sig hantera den på ett konstruktivt sätt, kan man förstå sina egna behov och hur man ska ta hand om sig själv.

Sverige världsledande inom lyckoforskning
28 november, 2023 Depression & Ångest

Sverige världsledande inom lyckoforskning

Sverige tar ett banbrytande steg in i framtiden genom att etablera sig som en global ledare inom lyckoforskning. Handelshögskolan har nyligen invigt sitt nya forskningscenter för lycka, och i samband med detta har Micael Dahlen utnämnts till världens första professor i lycka. Detta historiska ögonblick markerar en viktig milstolpe i den svenska akademiska världen och signalerar att lycka och välbefinnande nu tas på allvar i samhället.

IQ, samvetsgrannhet och fokus avgör skolprestationen
19 oktober, 2023 Barn & Graviditet

IQ, samvetsgrannhet och fokus avgör skolprestationen

I dagens samhälle har utbildning en avgörande betydelse för att forma våra framtida generationer. Forskaren och pedagogen Björn Boman har i en studie visat att det som främst förutspår hur bra en elev kommer att prestera i skolan är IQ, men även samvetsgrannhet, målmedvetenhet och förmåga att fokusera påverkar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: