Ange ditt sökord

Annons:
Depression & Ångest

Depression & Ångest

Ångest, oro och nedstämdhet berör många människor. Det finns effektiva behandlingar både med läkemedel och kognitiv beteendeterapi (KBT) som är viktigt att känna till.

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans
27 mars, 2020 Bättre liv Rekommenderad

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans

Den högpresterande tjejen Sanna började jobba som skådespelare redan som 15-åring, samtidigt som hon satsade på högsta betyg i skolan. Hon har kämpat mot ätstörningar, träningsberoende och drogmissbruk, allt för att dämpa prestationsångesten. För några år sedan kraschade Sanna och blev utmattad. Idag mår hon bättre och fortsätter sin resa mot att hitta balans i livet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Annons:
Testa dig själv – Depression (MADRS)
22 maj, 2023 Depression & Ångest Rekommenderad

Testa dig själv – Depression (MADRS)

Det finns många olika självskattningstest som man kan göra för att se om man är deprimerad och eller lider av ångestproblem. En del test har en seriös ansats, andra inte. Med hjälp av ett skattningsformulär kan du själv besvara ett antal frågor om ditt upplevda tillstånd och dina känslor. Här kan du testa om du är deprimerad med hjälp av MADRS-självskattningstest - ett test som är väl validerat.

Låt inte ältandet ta över
29 april, 2020 Depression & Ångest Rekommenderad

Låt inte ältandet ta över

Om man återkommer till samma grubblerier om och om igen utan att komma framåt kan man ha fastnat i ett destruktivt ältande. Med acceptans, distraktion och självmedkänsla går det att hantera det negativa mönstret.

Annons:
Experter inger hopp kring psykisk hälsa
14 mars, 2023 Barn & Graviditet

Experter inger hopp kring psykisk hälsa

I slutet av november 2022 anordnade SEB:s filantropiska team ett seminarium om psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, då detta är ett viktigt tema för Sveriges framtid. Expertpanelen ingav hopp trots ett dystert utgångsläge. Hur kommer det sig att Sveriges barn och ungdomar mår sämre än unga i Danmark och Norge? Varför mår vi sämre nu när man kan tycka att vi borde ha det relativt bra? Det finns många större förändringar som krävs för att unga ska kunna gå ut i livet med en god självkänsla och ett starkt välmående. Trots det pekade experterna även på att det finns bra saker som görs och mindre förändringar som kan genomföras och påverka i positiv riktning. På plats i expertpanelen var Johan Oljeqvist, VD Fryshuset, Stefan Swartling Peterson, Folkhälsoläkare och professor i global omställning för hälsa, Pernilla Baralt, Generalsekreterare för UNICEF Sverige, Klas Bergling, grundare av Tim Bergling Foundation, Siri Helle, psykolog, författare och föreläsare, Ellen Nilses, Ungdomsredaktör för MIND Unga och Jonatan Lamy, Sveriges Elevkårers vice ordförande.

Självmord går att förebygga

Självmord går att förebygga

Var sjätte timma tar en människa sitt liv i Sverige. Och varje år får tiotusentals människor beskedet om att någon de känner har tagit sitt liv. Med Suicidpreventiva dagen vill man öka medvetenheten om detta stora lidande, och om att det finns sätt att förebygga självmord.

Annons:
Trygg vardag för barn som har flytt
23 mars, 2022 Bättre liv

Trygg vardag för barn som har flytt

Det är viktigt att snabbt få en fungerande och trygg vardag för barn som har flytt kriget i Ukraina, för att de ska kunna må så bra som möjligt med tanke på den svåra situationen de hamnat i.

Ungdomsdepression ökar risk för sjukdomar och förtida död
22 januari, 2021 Depression & Ångest

Ungdomsdepression ökar risk för sjukdomar och förtida död

Deprimerade barn och tonåringar löper högre risk att dö i förtid samt att drabbas av en rad andra sjukdomar senare i livet. Denna slutsats kan man dra utifrån en stor observationsstudie av forskare vid Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften JAMA Psychiatry. Man poängterar vikten av att uppmärksamma och följa upp dessa ungdomar och menar att kopplingen delvis kan förklaras av andra psykiatriska tillstånd som ångest och missbruk.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: