Ange ditt sökord

Vindkraftverk kan ge dig sömnproblem

Vindkraftverk kan ge dig sömnproblem

Ett stort forskningsprojekt har undersökt hur vindkraft kan påverka människans hälsa och för vissa personer kan det ge sömnstörningar.

Annons:

Miljöpsykologen Marianne Henningsson som är ansvarig för projektet och arbetar som miljöpsykolog säger att vindkraftverken kan ge somliga sömnstörningar.

Allmänt tystare

På Linnéuniversitetet har man under de senaste två åren undersökt vad vindkraftverken kan störa människans intresse, främst när det kommer till den nattliga sömnen. 

Det troliga som ligger bakom är att det blåser mindre på nätterna och att det är allmänt tystare i sin omgivning som påverkar ens sömn, att man då hör verken tydligare. Vissa personer kan också bli störda av att vindkraftverken stör miljön och påverkar landskapet negativt. 

Framtida byggnationer kommer att analyseras mer

Resultatet från projektet kommer troligen att ligga till grund för framtida byggnationer och vid planering av nya vindkraftverk där man då behöver ta hänsyn till människans intressen likväl som naturvärden samt kulturvärden.

Marianne föreslår därför att man behöver göra en utökad landskapsanalys där människors egna upplevelser ska få en väsentlig plats i planeringen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: