Ange ditt sökord

Ju mer man kan om hjärt-lungräddning ju mer ökar benägenheten att ingripa om någon i omgivningen drabbas av hjärtstopp.  Foto: Shutterstock

Ju mer man kan om hjärt-lungräddning ju mer ökar benägenheten att ingripa om någon i omgivningen drabbas av hjärtstopp. Foto: Shutterstock

Viktigt med tidig hjärt- och lungräddning vid hjärtstopp

Normalt sett är chansen till överlevnad efter ett hjärtstopp liten, men ny forskning visar att om hjärt- och lungräddning sätts in tidigt så mer än fördubblas överlevnadschansen. 

Annons:

Jacob Hollenberg är hjärtläkare och en av de huvudansvariga bakom studien, som har publicerats i New England Journal of Medicine. Han säger att sambandet mellan hjärtstopp och tidig hjärt-lungräddning står sig starkt oavsett exempelvis kön, ålder eller orsak till hjärtstoppet för personen i fråga.

Fler måste våga ingripa

Årligen är det ungefär 10 000 personer i Sverige som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus. När man nu vet värdet av tidig hjärt-lungräddning tycker Jacob Hollenberg att fler måste våga ingripa innan ambulansen kommer.

Till Sveriges Radio Ekot säger han att vi måste få fler att göra hjärt-lungräddning och att fler måste fortsätta utbilda sig i hjärt-lungräddning. Ju mer man kan ju mer ökar benägenheten att ingripa om någon i omgivningen drabbas av hjärtstopp.

Jacob Hollenberg anser också att det skulle behövas nya system för att rekrytera mer erfaren hjälp till platsen för hjärtstoppet under de allra första minuterna.

Stor mängd data fastslår sambandet

Studien är gjord vid Hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet och Södersjukhuset, tillsammans med forskare från Högskolan i Borås och Danderyds sjukhus. Den sträcker sig under en tidsperiod av 21 år och innehåller analyser av drygt 30 000 fall av hjärtstopp som har inträffat utanför sjukhus i Sverige.

Normalt är chansen att överleva efter ett hjärtstopp runt tio procent, men om personen får hjärt- och lungräddning innan ambulansen kommer kan man alltså fördubbla denna chans. Då studien grundar sig på en stor mängd data som fastslår sambandet, kan man med stor säkerhet understryka vikten av tidig hjärt-lungräddning.

Vill du ladda ner en manual, som du kan skriva ut och sätta upp hemma, klicka här (PDF).

Annons:

Källor:

Sveriges Radio Ekot, Hjärt-lungfonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: