Ange ditt sökord

Dupuytrens kontraktur leder till att ett eller flera fingrar fastnar i böjt läge. Foto: Getty Images

Dupuytrens kontraktur leder till att ett eller flera fingrar fastnar i böjt läge. Foto: Getty Images

Ny forskning visar att två av de viktigaste genetiska faktorerna för Dupuytrens kontraktur är ett arv efter neandertalarna.  Foto: Getty Images

Ny forskning visar att två av de viktigaste genetiska faktorerna för Dupuytrens kontraktur är ett arv efter neandertalarna. Foto: Getty Images

Vikingasjukan ett arv efter neandertalare

Ny forskning från bland annat Karolinska Institutet visar att Dupuytrens kontraktur, vikingasjukan, tycks vara ett genetiskt arv från vårt släktskap med neandertalarna.

Annons:

Dupuytrens kontraktur, ibland även kallat ”vikingasjukan”, drabbar upp till 30 procent av alla män över 60 år i norra Europa. Sjukdomen kan förekomma även hos kvinnor, men är mycket vanligare hos män. Vanligtvis börjar det som en knöl i handflatan, och när den växer leder det till att en eller flera fingrar låser sig i böjt läge. Dupuytrens kontraktur är för det mesta smärtfritt, men ibland kan knölarna i handflatan ömma vid tryck.

Forskare vid bland annat Karolinska Institutet har analyserat data från nästan 8000 drabbade individer och undersökt om det finns ett samband mellan sjukdomen och genetiska varianter från neandertalare. Huvudansvariga för studien är Hugo Zeberg, biträdande lektor vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet och Nobelpristagaren Svante Pääbo vid Max Planck Institutet för evolutionär antropologi i Tyskland.

Neandertalare bidragit med genetiskt material

Neandertalare var en grupp forntida människor som befolkade Europa och Asien innan de moderna människorna kom dit. När moderna människor och neandertalare träffades för 60 000 år sedan blandade de sig och fick barn. Som ett resultat av detta kommer mellan en och två procent av arvsmassan hos människor med rötter utanför Afrika från neandertalare.

– Eftersom vikingasjukan sällan ses hos individer med afrikansk härkomst frågade vi oss om genvarianter från neandertalare delvis kan förklara varför människor utanför Afrika främst drabbas, säger Hugo Zeberg i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Forskarna analyserade genetiska riskfaktorer hos individer med europeisk härkomst och med Dupuytrens kontraktur i USA, Storbritannien och Finland. Genom att jämföra arvsmassan hos nästan 8000 drabbade och drygt 600 000 friska kontroller identifierade forskarna 61 genetiska riskfaktorer för att drabbas av sjukdomen. Forskarna fann att tre av dessa genetiska faktorer är nedärvda från neandertalare, bland dem den andra och den tredje viktigaste riskfaktorn.

– Det här är ett fall där mötet med neandertalare resulterat i en ökad risk att drabbas av sjukdom, även om vi inte ska överdriva kopplingen mellan neandertalare och vikingar, säger Hugo Zeberg.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: