Ange ditt sökord

Ny forskning visar att män med tidigare kranskärlssjukdom kan få hjälp vid impotens och att medicinen till och med skulle kunna skydda mot ny hjärtinfarkt. Foto: Shutterstock

Ny forskning visar att män med tidigare kranskärlssjukdom kan få hjälp vid impotens och att medicinen till och med skulle kunna skydda mot ny hjärtinfarkt. Foto: Shutterstock

Läkemedel för erektionsproblem kan förlänga livet på kranskärlssjuka män

Forskning pekar mot att män med kranskärlssjukdom, som får läkemedel för erektionsproblem på grund av impotens, verkar leva längre. Man såg även en lägre risk för en ny hjärtinfarkt.

Annons:

Erektionssvårigheter kan vara ett tidigt varningstecken för hjärtkärlsjukdom hos friska män. Impotens behandlas antingen lokalt med alprostadil som vidgar blodkärlen så att penis styvnar, eller med så kallade PDE5-hämmare, som tas i tablettform före samlag och hämmar enzymet fosfodiesteras5 (PDE5) i penis så att blodflödet ökar.

Eftersom PDE5-hämmare är blodtryckssänkande ville man tidigare inte ge läkemedlet till män med kranskärlssjukdom på grund av risken för hjärtinfarkt. 2017 visade forskning att även män som haft en första hjärtinfarkt inte bara tål läkemedlen väl utan att de dessutom förlänger livet och skyddar mot ny hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Ny studie jämförde två läkemedel

Forskarna jämförde effekten av alprostadil och PDE5-hämmare hos män med stabil kranskärlssjukdom, det vill säga hjärtinfarkt, ballongvidgning eller en bypassoperation.

– Risken för en ny infarkt är som störst det första halvåret. Efter det bedömer vi kranskärlssjukdomen som stabil, säger Martin Holzmann, adjungerad professor vid institutionen för medicin, Solna, som lett studien.

I registerstudien inkluderades 16 500 män som behandlades med PDE5-hämmare och knappt 2 000 som fick alprostadil. Data hämtades från patient-, läkemedels- och dödsorsaksregistret.

PDE5-hämmare kan förlänga livet

Man såg att de män som fick PDE5-hämmare levde längre och hade en lägre risk för ny hjärtinfarkt, hjärtsvikt, ballongvidgning och bypassoperation, än de som fick alprostadil. Skyddet var dosberoende: ju oftare patienten tog PDE5-hämmare, desto lägre risk.

– Det talar för att det finns ett orsakssamband, men en registerstudie kan inte besvara frågan. Den lägre risken hos dem som fick PDE5-hämmare skulle också kunna bero på att de var friskare än de som fick alprostadil, säger Martin Holzmann.

– För att ta reda på om det är läkemedlet som minskar riskerna skulle vi behöva slumpa patienter till att antingen få PDE5-hämmare eller inte. De resultat vi fick nu ger en stark anledning att göra en sådan studie.

Våga be om hjälp

PDE5-hämmarna är receptbelagda, så patienter kan inte köpa dem fritt, men Martin Holzmann hoppas att kranskärlssjuka män kanske nu vågar ta upp frågan med sin läkare.

– Potenssvårigheter är vanligt hos äldre män och nu visar vår studie dessutom att PDE5-hämmare kan skydda mot hjärtinfarkt och förlänga livet.

Annons:

Källor:

Karolinska Institutet

www.jacc.org

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: