Ange ditt sökord

Den absolut vanligaste orsaken att man går till jobbet trots sjukdom är helt enkelt att man inte vill riskera att halka efter i sina arbetsuppgifter. Foto: Shutterstock

Den absolut vanligaste orsaken att man går till jobbet trots sjukdom är helt enkelt att man inte vill riskera att halka efter i sina arbetsuppgifter. Foto: Shutterstock

Vi går till jobbet trots sjukdom – och det här är vanligaste orsaken

Om du någon gång har gått till jobbet trots att du är sjuk är du långt ifrån ensam. Fyra av fem jobbar trots att de egentligen är sjuka, något som långt ifrån alla tycker är okej.

Annons:

Det visar en undersökning från Kantar Sifo.

Rädd för att halka efter

Den absolut vanligaste orsaken att man går till jobbet trots sjukdom är helt enkelt att man inte vill riskera att halka efter i sina arbetsuppgifter.

Man anser även att det finns en risk att stanna hemma påverkar lönen men också att man vill försvara det egna ryktet genom att inte vara hemma och vara sjuk.

Karriären påverkas negativt

Undersökningen visar också att nästan tre av fyra anser att karriären påverkas negativt om man är sjuk mycket. Lönen, ryktet och karriärutvecklingen får helt enkelt ta mest stryk enligt svenskarna. Särskilt hos den yngre åldersgruppen, 18-34 år, uppger man att man upplever att ens rykte påverkas negativt vid sjukfrånvaro. Det är även fler yngre som anser att arbetsrelationen drabbas.

– Att vara sjuk eller hemma med sjukt barn är en del av livet. Det ska inte behöva påverka karriären negativt i så stor utsträckning som den här undersökningen visar. Det är viktigt att arbetsgivarna inte påverkas av den anställdas sjukdagar, kompentens och prestation ska alltid vara viktigast. Det är uppenbart att det finns en oro hos arbetstagare vilket kan få negativa effekter för både arbetsgivare och arbetstagare eftersom det kan leda till betydligt längre sjukskrivningar om man inte vilar upp sig ordentligt, säger ansvariga vid bemanningsföretaget Randstad som har beställt undersökningen från Sifo.

Långt ifrån alla tycker att det är okej

Trots att många går till jobbet när de är sjuka menar var tredje att det inte är okej att arbetsgivaren tillåter sina anställda att jobba när de är sjuka.

Den åsikten delas dock av fler kvinnor än män visar undersökningen.

Stanna hemma vid sjukdom

Stanna hemma och vila när du börjar känna av symtomen, det är då du är som mest smittsam. När du väl går till jobbet, ta hänsyn till din omgivning. Håll för munnen med armen när du hostar eller nyser, tvätta händerna ofta och använd handdesinfektion, disinfektera ditt skrivbord och andra områden du kommer i kontakt med. Och försök att hålla avstånd till dina kollegor om du känner av lättare symtom.

När du kan gå tillbaka efter jobbet vid sjukdom varierar från sjukdom till sjukdom, läs på om exempelvis förkylning, influensa, magsjuka eller vinterkräksjuka så du har god kunskap i vad som gäller för att minska risken för smittspridning.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: