Ange ditt sökord

Ellen Risto, legitimerad psykolog, ger sina bästa råd för att få bukt med spruträdsla och andningen och avslappning är bra redskap. Foto: Privat

Ellen Risto, legitimerad psykolog, ger sina bästa råd för att få bukt med spruträdsla och andningen och avslappning är bra redskap. Foto: Privat

Vi behöver ta spruträdsla på allvar: Risk för nya mutationer och fortsatt smitta

Deltavariantens höga spridningsförmåga oroar, nya mutationer bildas och forskare pratar om en kapplöpning kring att hinna vaccinera så många som möjligt. Att då omkring 300 000 svenskar lider av sprutfobi som får dem att tveka inför en vaccinering, gör detta till ett samhällsproblem.

Annons:

Efter långa tid av restriktioner kan vi börja se ljuset i tunneln när allt fler vaccinerats. Vi är många som har saknat att få krama om familj och vänner eller att få gå på konsert eller ett idrottsevenemang. Men att ”kavla upp” är knappast något att se fram emot utan förknippas med panik och ångest för en betydande andel av befolkningen.

–Att 300 000 svenskar lider av sprutfobi är därför ett samhällsproblem vi måste ta på allvar med mutationer, som den smittsamma deltavarianten, lurandes runt hörnet. Vi kan inte riskera att missa målen för massvaccinering för att individer tvekar eller avstår på grund av rädsla, säger Ellen Risto legitimerad psykolog på Ahum.

Enligt Folkhälsomyndigheten fortsätter deltavarianten snabbt att öka sin andel i Sverige tack vare sin höga spridningsförmåga. Myndigheten skriver på sin hemsida; ”För att smittspridningen inte ska öka igen är det centralt att alla som rekommenderas vaccin tar emot erbjudandet, säger Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog.”

Sprutfobi bör tas på allvar

Sprutfobi drabbar individen negativt genom starka obehagskänslor inför och under sticktillfället. Man vet inte varför rädslan uppstår men 60 procent av alla som drabbas har en nära släkting som lider av samma sak och att det är den enda fobin med en hög ärftlig faktor. Rädslan kan också vara inlärd. Ofta vet den drabbade själv att rädslan är överdriven och orimlig men kan likväl inte göra något åt det utan professionell hjälp. Tyvärr riskerar den spruträdde att drabbas dubbelt, först genom stark rädsla inför sticket för att sen i värsta fall pekas ut som vaccinmotståndare.

–När det kommer till psykisk ohälsa ligger svensk vård efter med att arbeta preventivt och utnyttja ny teknik för evidensbaserad behandling. Om det finns metoder som på tre timmar kan hjälpa individer komma över spruträdslan borde det vara vårdens plikt att erbjuda detta, säger Ellen Risto. Exponeringsbehandlingar är enligt Socialstyrelsen det bästa sättet att behandla fobier och nya innovativa lösningar som till exempel Virtual Reality-teknik (VR) är ett av de mest effektiva hjälpmedlen mot starka rädslor. Att närma sig obehagliga situationer på ett kontrollerat och stegvis ökande sätt tack vare miljöer som efterliknar verkligheten med autentiska bilder och ljud, har visat sig vara en bra lösning för den med fobi. Dessutom har tekniken fördelen att behandlingen blir mer tidseffektivt och lättare att genomföra än i det verkliga livet.

Psykologens 5 tips till spruträdda inför vaccinering

Det mest hållbara tipset på lång sikt för sprutfobiker är, enligt legitimerade psykologen Ellen Risto på Ahum, att gå i KBT-terapi och i synnerhet VR-behandling. Där får vårdtagaren närma sig de obehagliga under kontrollerade former och stegvis öka utmaningen. Men för att reducera rädslan inför och vid spruttillfället kan nedan fem tips vara användbara för många:

  1. Titta på bilder inför spruttillfället, det finns massvis med sprutbilder på internet. Det kan också vara bra att ha en leksaksspruta hemma en tid innan vaccineringen för att vänja sig vid tanken.
  2. Andas i fyrkant, vilket minskar ångestsymtomen. Föreställ dig en fyrkant, eller titta på något som är fyrkantigt. Andas in när du följer den vänstra sidan av fyrkanten och räkna till fyra. Håll sedan andan längs den övre delen av fyrkanten och räkna till fyra. Andas ut längst den högra sidan och räkna till fyra och avsluta med att hålla andan längst den nedre delen och räkna till fyra. Upprepa tills du känner dig lugn.
  3. Spänn och slappna av. Om man är rädd för att svimma kan man spänna kroppen 15 sekunder och slappna av ungefär lika länge. Gör det ett par minuter innan det är dags att ta sprutan, då ökar blodtrycket i kroppen.
  4. Ta hjälp. Ha med någon som du kan känna dig trygg med. Prata i telefon med personen om den inte kan följa med in. Be den vänta utanför som stöd. Har du ingen i din närhet som kan ge dig det lugn du behöver, kan du vända dig till en terapeut.
  5. Berätta att du är rädd. Då kan sjukvårdspersonalen ofta hjälpa dig på plats, till exempel kan du kan få ligga ned, slippa se sprutan och få lite extra tid samt omvårdnad.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: