Ange ditt sökord

Vanligt med diskbråck som byggarbetare

Vanligt med diskbråck som byggarbetare

Forskare vid Umeå universitet har i en unik studie kunnat påvisa att byggarbetare riskerar att uppsöka sjukhusvård i större grad än andra yrkesgrupper. Den vanligaste orsaken är diskbråck.

Annons:

Byggarbetare är särskilt utsatta på grund av att tunga lyft och vridna arbetsställningar ofta är en del av deras vardag.

Huvudparten av de som drabbas är mellan 30 och 49 år. Andra faktorer, utöver åldern, som spelar in i hur mycket ryggen belastas är personens längd och vikt.

Nerver i kläm 

Diskbråck är ett faktum när den stötdämpande skivan mellan ryggradens kotor buktar ut och trycker mot nerverna. Smärta uppstår och med diskbråck i ländryggen kan smärtan stråla ut i benet. Det är det som kallas ischias. Diskbråck ligger bakom ungefär 5-10 procent av alla akuta ryggbesvär.

Dubbelt så stor risk i vissa yrken

I studien, som grundar sig på uppgifter från 260 000 byggnadsarbetare, såg forskarna att risken att råka ut för diskbråck var nästintill fördubblad i vissa byggnadsyrken. Bland dessa yrkesgrupper ingick till exempel rörmokare, golvläggare och murare. 

Inte så konstigt, menar forskarna, eftersom det i dessa arbeten ingår många fysiska belastningar som tunga lyft tillsammans med ovana kroppsställningar. Självklart tär det på kroppen och slitningarna går inte obemärkt förbi. 

Uppgifterna hämtade forskarna från Bygghälsokohorten, som är ett register med information från anställda i byggbranschen.

Det forskarna gjorde sedan var att jämföra all data om byggnadsarbetare med slutenvårdsregistret. De kunde på så vis identifiera vika som hade vårdats på sjukhus för diskbråck.

Intet nytt, men viktigt med konkreta siffror

Även om varken vetenskapsmän eller lekmän finner det särskilt konstigt att just byggarbetare löper större risk att råka ut för diskbråck, ser forskarna en poäng med studien. Med konkreta siffror är det lättare att belysa riskerna som fysiskt ansträngande arbeten medför.

Det har gjorts studier av liknande slag tidigare, men då i mindre skala. Det intressanta i just den här undersökningen är antalet. Med så mycket insamlad data kan man med större säkerhet uttala sig om de ökade riskerna.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: