Vaccin mot coronavirus covid-19 kan finnas inom kort

Vaccin mot coronavirus covid-19 kan finnas inom kort

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2020-02-13
Författare: Anders Åker

Världshälsoorganisationen, WHO, har nu gått ut med att vaccin mot coronavirus covid-19 kan finnas tillgänglig redan om ett och ett halvt år.

Vid svenska Folkhälsomyndigheten konstaterar man att det inte är en omöjlig tanke men att det ändå kommer att dröja innan det når de stora massorna.

Covid-19

Coronavirus är inte bara ett utan flera virus där någar orsakar vanligare förkylningar och andra svåra infektioner i andningsvägarna.bWHO har nu givit det nya viruset namnet Covid-19 där Co står för Corona, vi för virus och d för "disease" vilket betyder sjukdom på engelska.

Utbrottet har, förutom att drabba många människor och orsakat dödsfall, även fått stora konsekvenser världen över och lett till att människor har hållits i karantän, stora fabriker har stoppat produktionen och kedjor som Ikea har stängt ner butiker. Även friidrotts-vm i Kina har ställts in samt en av världens största telekommässor som skulle ha hållits i Barcelona i slutet av februari.

Större än SARS

Kinesiska myndigheter i regionen Wuhan skrev nyligen upp antalet dödsfall i det aktuella utbrottet av coronavirus och man beräknar att över 1 300 personer har avlidit till följd av att ha smittats av Covid-19 vilket är fler än under utbrottet av SARS 2003. Många av de som har avlidit har haft en bakomliggande sjukdom eller haft ett nedsatt immunförsvar av olika anledningar.

Samtidigt har man även skrivit upp antalet smittade och totalt, även globalt, räknar man med att över 60 000 personer har smittats.

Vaccin mot coronavirus covid-19

WHO har gått ut med att man inom 18 månader skulle kunna ha ett vaccin mot covid-19. Det betyder dock inte att det kommer att finnas tillgängligt för massorna vid den tidpunkten då det tar tid att massproducera och distribuera vaccin. Man kommer även vilja säkerställa kvaliteten på vaccinet vilket även det är en tidsödande process.

Det positiva är att man ser att det finns en möjlighet att ta fram vaccin och i vaccinationsvärlden är 18 månader en relativt kort tid för att ta fram ett sådant.

 

Veckans fråga

Har du pollenallergi?

Nyhetsbrev

E-postadress