Vaccin mot allergi för hund testas

Vaccin mot allergi för hund testas

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2014-03-20
Författare: Anders Åker

I dag drabbas runt tio procent av alla hundar av allergi, något som innebär livslång behandling för hunden. Nu testas vaccin mot allergi för hund i en unik svensk studie.

Det rapporterar sajten Nyteknik.

Var femte veterinärbesök

I Sverige beräknas 78 000 hundar ha allergi. Enligt försäkringsbolaget Agria djurförsäkring är vart femte veterinärbesök kopplat till besvär med allergi.

Därför hoppas man nu att en ny, preventiv, behandling ska vara effektiv för att förhindra allergi för hund i framtiden.

Superantigen

I fältstudien ingår 150 valpar från svenska uppfödare. Häflten av valparna får en superantigen och den andra halvan får placebo.

Studien, som utförs i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) pågår i tre år. Till Nyteknik säger Sofia Östman vid Premune, företaget bakom studien, att tidigare säkerhetsstudier har gått bra och ingen av de valpar som fick superantigenen, ett protein i droppform, reagerade negativt.

Immunsystemet aktiveras

När man har doserat superantigenen visade blodprov att immunsystemet aktiverades.

Eftersom det idag inte finns något botemedel mot allergi hos hund så är man entusiastisk över det pågående projektet och de resultat man hoppas uppnå om studien faller väl ut. Då förväntas tekniken förändra synen på allergibehandling och betyda ett genombrott för allergibehandling för hund, något som är både kostsamt och sätter ner livskvaliteten för hunden.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress