Ange ditt sökord

Vårdpersonal utsätts ofta för skadlig stress

Vårdpersonal utsätts ofta för skadlig stress

Anställda inom vård och omsorg utsätts oftare för en högre risk att drabbas av arbetsrelaterad hjärt-kärlsjukdom jämfört med andra arbetsgrupper. 

Annons:

För fem år sedan insjuknade 2 750 personer i arbetsrelaterad hjärtinfarkt. 444 av dessa infarkter var dödliga enligt Arbetsmiljöverkets utredning.

“Job strain”

I sin forskningsrapport har Arbetsmiljöverket tittat på stress, som kallas för ”job strain”, där personer har höga krav på sig i arbetet i kombination med låg kontroll.

Man fann att den skadliga stressen förekommer oftare inom vård och omsorg än i andra näringsgrenar. 

Främst kvinnor som utsätts för stress inom vården

Av alla kvinnor som arbetar inom vård och omsorg har man gjort bedömningen att andelen som utsätts för ”job strain” är 40,7 procent, enligt siffror från 2009.

Man konstaterade även att stressiffran hos de som studerar är hög, 47,7 procent. 

Skiftarbete påverkar stressnivån

De senaste 10-15 åren har incidensen och dödligheten i hjärtinfarkt och stroke sjunkit. Arbetsmiljöverket tror att antalet arbetsrelaterade dödsfall i hjärt-kärlsjukdom kommer att minska generellt sätt.

Dock tror de att det inte kommer att gälla personal inom vård och omsorg som påverkas mer av stress när man arbetar i skift och att de också ofta utsätts för en mängd olika jobbsituationer. 

Din åsikt: Vad tycker du? Hur ska arbetsmiljön inom vården förbättras? Större budget? Ökad privatisering? Mer personal eller effektivare organisation? Debattera och kommentera gärna här. 

Läs hela rapporten från Arbetsmiljöverket – Arbetsmiljöns bidrag till hjärt-kärlsjukdom – Rapport 2012-9 “Kunskapsöversikt” (PDF)

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: