Ange ditt sökord

Forskning visar att hjärnan anpassar sig till föräldraskapet oavsett om man är gravid kvinna, pappa eller adoptivförälder. Foto: Shutterstock

Forskning visar att hjärnan anpassar sig till föräldraskapet oavsett om man är gravid kvinna, pappa eller adoptivförälder. Foto: Shutterstock

Vår hjärna förändras när vi får barn

Omhändertagande av barn får vår hjärna att anpassa sig. Att det sker hos gravida kvinnor, som ju bär på barnet, är naturligt men enligt ny forskning sker det en liknande ändring även hos pappor och adoptivföräldrar.

Annons:

Förändringen i hjärnan visar sig i form av att föräldern blir extra beredd på att reagera på barnets behov.

Område i hjärnan blir extra känslig

För en mamma är det naturligt att hjärnan utvecklas och anpassar sig. Det beror bland annat på själva graviditeten och att hormoner frisätts vid förlossningen. En av effekterna blir att mammorna utvecklar en större känslighet och uppmärksamhet för barnets behov och signaler, berättar Ruth Feldman, professor vid psykologi- och neurovetenskap.

Den del av hjärnan som hanterar känsloreaktioner, amygdala, ändras och blir till exempel mer känslig under en graviditet och förlossning än den var innan.

Kompenserar med aktivt omhändertagande 

Pappor och adoptivföräldrar som inte fysiskt gått igenom graviditetsprocessen tenderar däremot att kompensera anpassningen genom ett aktivt omhändertagande av barnet, något som Ruth Feldman visat i sin forskning. 

Hon undersökte då hur hjärnaktiviteten ser ut hos homosexuella par med två pappor som skaffar barn. Även där kunde hon se att amygdala i deras hjärnor blev mer känsliga, trots att de varken burit eller fött barnet. Istället var det själva omhändertagandet av barnet och att man ägnar mycket tid åt den nya familjemedlemmen som startar igång en liknande process i hjärnan som hos en gravid kvinna.

Hjärnan anpassar sig till föräldraskapet

Därmed visar den här forskningen att det inte spelar någon roll om du är en havande kvinna, pappa eller adoptivförälder. Det är genom att vi skaffar och tar han om barn som hjärnan finner vägar att anpassa sig till föräldraskapet. 

 
Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: