Ange ditt sökord

15 av 21 regioner har minskat väntetiderna inom den specialiserade vården i november 2019 jämfört med samma månad förra året. Foto: Shutterstock

15 av 21 regioner har minskat väntetiderna inom den specialiserade vården i november 2019 jämfört med samma månad förra året. Foto: Shutterstock

Väntetiderna till specialist minskar

Väntetiderna inom den specialiserade vården har minskat i höst, det uppger Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Anledningen är att samtliga regioner får ta del av kömiljarden i år.

Annons:

Det visar slutredovisningen av de siffror som ligger till grund för utbetalningarna.

Minskade väntetider

I dag publiceras november månads väntetidssiffror till den specialiserade vården. Det är årets sista rapportering från regionerna, som ligger till grund för de medel som betalas ut genom kömiljarden.

– Väntetiderna till den specialiserade vården har minskat i höst jämfört med förra hösten. Regionerna arbetar intensivt för minska väntetiderna och det har gett resultat, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

15 av 21 regioner har minskat väntetiderna till operation eller behandling inom den specialiserade vården i november 2019 jämfört med samma månad förra året. I 13 regioner fick minst 71 procent av patienterna ett första besök i den specialiserade vården inom 60 dagar.

Handlar om mer än väntetider

Medel betalas ut till de regioner där minst 71 procent av patienterna kommer i kontakt med den specialiserade vården eller får en operation eller behandling inom 60 dagar. Medel betalas också ut till de som förbättrat sig från motsvarande månad förra året.

För november får samtliga regioner ta del av de medel som betalas ut inom ramen för överenskommelsen ”En ny och uppdaterad kömiljard”.

– Tillgänglighet är en av de viktigaste frågorna för vården. Alla invånare ska uppleva att vården är tillgänglig för dem och för att vi ska uppnå det krävs många insatser. Det handlar dels om att korta väntetiderna, men också om att patienter ska ha tillgång till information, veta vem de ska vända sig till och ha goda möjligheter till egenvård, säger Fredrik Lennartsson.

Samtliga regioner på stabil, hög nivå

Den slutliga redovisningen för 2019 visar att samtliga regioner antingen ligger på en stabil, hög nivå eller vid minst ett tillfälle i höst förbättrat sig från 2018 och därför får ta del av kömiljarden.

Hur mycket som betalas ut till respektive region varierar dock beroroende på hur väl de lyckats.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: