Urinvägsinfektion (blåskatarr)

Urinvägsinfektion (blåskatarr)

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Urinvägsinfektion eller blåskatarr beror på en infektion i urinblåsan som oftast orsakats av tarmbakterier. Det är vanligare hos kvinnor än hos män.

Vid urinvägsinfektion känner man sig kissnödig oftare än vanligt och det svider när man kissar. Urinen kan ibland vara grumlig och lukta illa. För att lindra besvären ska man dricka mycket och kissa ofta. Antibiotika är en vanlig läkemedelsbehandling vid urinvägsinfektion

Varför uppstår urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion beror på bakterier som trängt in i urinblåsan genom urinröret. Oftast är det tarmbakterier som människan bär på själv. Om bakterierna vid en urinvägsinfektion fortsätter högre upp i kroppen från urinblåsan upp till njurarna kan en njurbäckeninflammation uppstå, vilket är en allvarligare form av urinvägsinfektion

Kvinnor drabbas oftare än män av urinvägsinfektion eftersom deras urinrör är kortare. När män drabbas är ofta också prostatakörteln infekterad. 

Vid övergångsåldern är det vanligt att kvinnor drabbas oftare av urinvägsinfektion på grund av att det kvinnliga könshormonet östrogen minskar vilket ger skörare slemhinnor. Urinvägarna blir då lättare irriterade och urinvägsinfektion kan uppstå. Läkemedelsverkets rekommendationer vid återkommande urinvägsinfektioner hos äldre kvinnor är bland annat att använda lokal östrogenbehandling.

Vanliga symtom vid urinvägsinfektion

De vanligaste tecknen på en urinvägsinfektion är täta trängningar och att du känner dig kissnödig ofta. Det svider när du kissar och det känns som om blåsan inte töms helt. Urinen kan vara grumlig och lukta illa. Det kan även göra ont i nedre delen av magen och ett lätt illamående kan uppstå.

Diagnos av urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion diagnostiseras med hjälp av en urinsticka och en odling av urinen.

Behandling vid urinvägsinfektion

Vid en urinvägsinfektion är det mycket man kan prova själv för att lindra symtomen.

  • Drick mycket och kissa ofta
  • Drick gärna sura drycker - juice, tranbärsdricka, citrondricka
  • Läkemedel – en kort antibiotikabehandling är det som oftast används.

Goda råd för kvinnor

Drick alltid mycket, då kissar man ofta därigenom spolas blåsan igenom och töm hela blåsan då du kissar, då minskar risken för infektion. Tvätta underlivet endast EN gång/ dag med vatten och mycket mild intimtvål och torka och tvätta alltid framifrån och bakåt, det minskar risken att bakterier når urinröret.

--

 

Veckans fråga

Hur ofta dricker du läsk?

Nyhetsbrev

E-postadress