Ange ditt sökord

Att välja bort studier och familj och vänner kan vara tecken på internetmissbruk, något som kan börja sakta för att sedan eskalera. Foto: Shutterstock

Att välja bort studier och familj och vänner kan vara tecken på internetmissbruk, något som kan börja sakta för att sedan eskalera. Foto: Shutterstock

Ungdomar har allt svårare att slita sig från datorn – och det här är anledningen

Fler och fler ungdomar har svårigheter att slita sig från datorn och det är särskilt en aktivitet som lockar när man väljer datorn framför andra aktiviteter som studier och umgänge med familj och vänner.

Annons:

Det är P4 Malmöhus som har pratat med personalen på Studenthälsan i Lund dit studenter med internetmissbruk vänder sig. På Studenthälsan har man märkt att särskilt en aktivitet blivit allt mer populär, att titta på serier.

Ser en ökning

Ulrika Linse Strömland är psykolog på Studenthälsan och säger till P4 Malmöhus att man ser en ökning av studenter som fastnar för mycket och för länge vid internet och en av orsakerna är just serier.

Serietittande via datorn är något som kan börja lite försiktigt men utvecklas till en ovana menar Ulrike Linse Strömland.

Upptäcks vid samtal

Till Studenthälsan i Lund söker sig studenter med internetmissbruk. Även om man inte har haft någon som specifikt sökt för seriemissbruk har det under samtal upptäckts att det är just det som är orsaken till problemen.

De problem som kan uppstå när man använder internet för mycket kan vara att livsstilen påverkas negativt och att man använder serie- och datormissbruket som ett sätt att undvika uppgifter som känns tråkiga eller svåra.

Tillgänglighet skapar beroende

Att man idag kan se hela säsonger direkt via sin dator istället för att som förr vänta på nästa veckas avsnitt bidrar till att många fastnar framför sin dator enligt Ulrika Linse Strömland.

Tillgängligheten kan bli boven och serier och sociala medier är bara ett klick bort konstaterar Ulrike Linse Strömland.

Påverkar livet

Internet- och seriemissbruk kan orsaka att du som student inte klarar av studier och kurser, att du riskerar att bli av med dina studiemedel, vilket i sin tur påverkar din privatekonomi.

Ulrike Linse Strömland förklarar för P4 Malmöhus att internetmissbruk som många andra former av missbruk kan leda till att man väljer bort familj och vänner och att ta hand om sig själv, till exempel genom att hoppa över träning och motion.

Bestäm dig i förväg

Även om det är i stort sett omöjligt att bidriva studier eller leva sitt liv utan dator idag går det att bryta ett missbruk. Genom att bestämma dig i förväg att du ska minska ditt internetanvändande och vara konkret genom att ställa frågor till dig själv kan du begränsa internetanvändandet till sunda nivåer.

De frågor du behöver fråga dig själv är enligt Ulrike Linse Strömland bland annat “hur mycket ska jag sitta där” och “hur mycket ska jag ta bort”. Genom att ställa frågor som dessa och även komplettera dagen med andra aktiviteter än bara sitta framför datorn skapar du en god balans mellan livet och ditt internetanvändande.

Annons:

Källor:

P4 Malmöhus

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: