Ange ditt sökord

 Öronproppar kan skydda örat mot skador mot höga ljud vid konserter. Foto: Nikola Spasenoski / Shutterstock.com

Öronproppar kan skydda örat mot skador mot höga ljud vid konserter. Foto: Nikola Spasenoski / Shutterstock.com

Unga struntar i öronproppar på konserter

Trots risk för bestående skador struntar ungdomar i öronproppar i samband med konserter.

Annons:

Det visar en ny undersökning som bland annat P4 Malmöhus rapporterar om.

Endast tre av tio använder öronproppar

Undersökningen, som kommer från ett företag som utvecklar hörselskydd, genomfördes bland totalt 1 000 ungdomar som går i högstadiet. Resultatet visade att 70 procent struntar i öronproppar när de går på konsert.

En liknande studie genomfördes av Socialstyrelsen för tolv år sedan och gav i stort sett samma siffror som den nu aktuella undersökningen. 

Permanenta hörselskador

Vid höga och starka ljud kan du drabbas av skador i hörselsnäckan (innerörat). Där finns små hörselceller, små hårceller som inte reparerar sig om de förstörs vilket kan leda till bestående hörselskador. 

Erik Odhagen som är specialistläkare på öron-näsa-hals på Borås lasarett säger till P4 Malmöhus att det är olyckligt att man inte lyckats nå ut med informationen om hur viktigt det är att skydda sina öron i samband med höga ljud.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: