Ange ditt sökord

Undvik operation direkt efter covid-19

Dödligheten bland dem som opereras inom två veckor efter en covid-19-diagnos är nästan tre gånger så hög som hos andra. Men om operationen kan vänta sju veckor sjunker dödligheten till normalnivåer.

Annons:

Personer som har varit sjuka i covid-19 löper ökad risk att avlida efter ett kirurgiskt ingrepp nära inpå sjukdomen. Om man istället väntar med operation till sju veckor efter tillfrisknandet, är överlevnaden ungefär lika bra som för personer som aldrig haft covid-19. Det visar en internationell studie där Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus medverkar.

– Resultaten talar starkt för att planerade operationer bör vänta minst sju veckor tills patienten har tillfrisknat från covid-19. Men det måste dock i varje enskilt fall vägas mot de risker som väntan med operation i sig kan innebära, säger Malin Sund, professor i kirurgi vid Umeå universitet och en av samordnarna för den svenska delen av studien.

Stor studie från 116 länder

Studien baseras på över 140 000 patienter som opererades kirurgiskt i 116 länder under oktober 2020. Bland dessa hade drygt 3 000 haft covid-19. Forskarna jämförde överlevnaden den närmaste tiden efter operationstillfället.

Dödligheten efter operation

  • 1,5 procent för de som aldrig haft covid-19
  • 4,1 procent, nästan tre gånger högre, för de som opererades inom två veckor efter covid-19 diagnos.
  • 1,5 procent sju veckor efter diagnos (dödligheten sjönk ju längre tid som gått sedan tillfrisknandet från covid-19).
  • Vanligaste dödsorsaken var lungkomplikationer.
  • Patienter som hade kvar vissa symtom även efter sju veckor hade en fortsatt högre dödlighet efter kirurgi jämfört med symtomfria vilket tyder på att den gruppen kan tjäna på att vänta ännu längre med operation, om möjligt.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: