Ange ditt sökord

Den grupp som upplever sig ha mest problem med magen är unga kvinnor i åldern 16–30 år. Foto: Shutterstock

Den grupp som upplever sig ha mest problem med magen är unga kvinnor i åldern 16–30 år. Foto: Shutterstock

Undersökning: varannan svensk har magproblem – varje vecka

Den negativa trenden med magbesvär fortsätter att öka bland den svenska befolkningen. Kvinnor är de som upplever mest magproblem och enligt de själva är stress den vanligaste orsaken till besvären.

Annons:

Det visar Magrapporten 2019, som är Sveriges största undersökning om maghälsa, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Valio.

Mer än varannan har magproblem varje vecka

Magrapporten har gjorts i fyra år och sedan 2017 ser man att andelen svenskar som uppger att de har haft magproblem det senaste året har ökat med tio procentenheter, från 34 till 44 procent. Bland dessa är det över hälften (53 procent) som har besvär minst en gång i veckan.

Den grupp som upplever sig ha mest problem är unga kvinnor i åldern 16–30 år, där är det 6 av 10 (61 procent) som uppger att de haft magbesvär det senaste året. 

Stress vanligaste orsaken till magbesvär

Mer än hälften (55 procent) uppger stress när de får svara på vad de själva tror har legat till grund för deras besvär. Sett bland kvinnor är andelen ännu högre, då uppger 60 procent att stress är den bakomliggande orsaken, jämfört med 47 procent av männen. Unga kvinnor är dock, återigen, den mest utmärkande gruppen, i åldern 16–34 år är siffran så hög som 69 procent. Den nästa vanligaste orsaken till magproblemen är dåliga matvanor och därefter för lite vardagsmotion. 

Robert Brummer, professor vid fakulteten för medicin och hälsa vid Örebro universitet, kommenterar i ett pressmeddelande att anledningen till att unga kvinnor tampas med mer magproblem kan handla om att de upplever mer stress i vardagen. Kanske är de heller inte så vana vid att hantera och få rätt hjälp för sina symtom. 

Samband mellan stress och maghälsa

Besvär med magen är förstås även något som påverkar livskvaliteten. Undersökningen visar till exempel att bland de som mår dåligt så har 6 av 10 (64 procent) problem med magen. 

Robert Brummer bekräftar också att det finns ett samband mellan stress och maghälsa. Hjärnan och bukhjärnan samverkar och skickar signaler till varandra, så magproblem är en del av hur hela vår livsstil ser ut, säger han.

Magproblemen begränsar livet 

Det är också vanligt att de med magproblem upplever att livet begränsas. Resor, byte av miljö, skola och jobb, fester och middagar är de situationer som upplevs som mest påfrestande.

Anette Björnlund, media- och kommunikationschef på Valio i Sverige, konstaterar att resultaten i Magrapporten 2019 är nedslående, men att förhoppningen är att den ska ge en tydligare bild av svenskarnas maghälsa och bidra till att fler får hjälp.

Om undersökningen

Magrapporten 2019 är den fjärde upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 13-19 juni 2019. Totalt intervjuades 2 001 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. De intervjuade ingår i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 957 personer.

Annons:

Källor:

Valio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: