Ange ditt sökord

Nästan alla kvinnor drabbas någon eller några gånger i livet av svampinfektion i underlivet eller av  bakteriell obalans.  Foto: Shutterstock

Nästan alla kvinnor drabbas någon eller några gånger i livet av svampinfektion i underlivet eller av bakteriell obalans. Foto: Shutterstock

Svamp i underlivet eller bakteriell obalans – orsak, symtom och behandling

Besvärligt, och kanske lite pinsamt att prata om, men helt ofarligt. De flesta kvinnor får det någon gång – svamp i underlivet.  Lika vanligt är det att klådan eller flytningen beror på en rubbning i slidans bakteriebalans. Båda problemen är lättbehandlade.

Annons:

Svamp finns inte bara överallt i naturen utan även på och i våra kroppar, till exempel i magtarmkanalen, på huden och i slidan. För det mesta märker vi inte av dem men om kroppens immunförsvar av någon anledning försvagas – exempelvis efter en antibiotikakur – kan det uppstå en obalans som gör att mängden svamp ökar och ger oss olika besvär.

Nästan alla kvinnor drabbas

Nästan alla kvinnor drabbas någon eller några gånger i livet av svampinfektion i underlivet eller av bakteriell obalans. Detta känns förstås besvärligt, obehagligt och kanske också lite pinsamt att prata om. En tröst är dock att det inte bara är väldigt vanligt utan också helt ofarligt och väldigt lätt att behandla.

Ingen av diagnoserna betraktas heller som någon könssjukdom och man riskerar inte, som en del tror, att bli steril av en sådan infektion.

Svamp eller bakteriell obalans?

Bakteriell obalans kan inträffa i nästan alla åldrar, och svampinfektion är vanligast från puberteten till klimakteriet. Det kan  ibland vara svårt att skilja de båda tillstånden åt eftersom symtomen liknar varandra. Första gången du märker av besvären kan det därför vara bra att söka läkare för att konstatera om du har fått en svampinfektion eller om det kanske rör sig om bakteriell obalans, så kallad bakteriell vaginos.

Svampinfektion i underlivet drabbar ungefär tre av fyra kvinnor någon gång i livet. Antalet kvinnor som får återkommande svampinfektioner ökar.

Orsaker till svamp i underlivet

Det finns många olika förklaringar till svampinfektion i underlivet som till exempel  intensiv tvättning av underlivet, hormonförändringar (vid exempelvis graviditet), diabetes och nedsatt immunförsvar – det senare är vanligt efter exempelvis en antibiotikabehandling. Förutom de ”elaka” bakterier som avses behandlas med antibiotika slås nämligen de nyttiga mjölksyrebakterierna också ut. Det leder till en obalans i slidans bakterieflora vilket kan ge svampen fäste.

Hos ett fåtal kvinnor återkommer infektionerna med täta mellanrum till exempel efter samlag eller i samband med menstruation. Även p-piller eller spiral tycks kunna öka risken för  upprepade svampinfektioner. Den som blir infekterad oftare än fyra gånger om året bör kontakta en vårdcentral eller gynekolog för att få hjälp.

Symtom vid svamp i underlivet

Vanliga symtom på svampinfektion är intensiv klåda, rodnad, sveda och ibland gulvita, luktfria flytningar. Svampsporer kan överföras vid samlag. Däremot är det inte säkert att detta utvecklas till en infektion. Bakteriell obalans, även kallad bakteriell vaginos, kan kvinnor i  alla åldrar drabbas av. En förändrad miljö i slidan påverkar den naturliga balansen, till exempel vid överdriven tvättning, antibiotikabehandling eller vid utdragen menstruation. Trånga byxor, stringtrosor ,tvålar och parfymerade produkter kan också påverka negativt.

För att minska risken för bakteriell obalans är ett gott råd att bara tvätta underlivet med ljummet vatten, inte med tvål. Det vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är en illaluktande flytning där lukten påminner om dålig fisk. Lukten märks särskilt vid mens och efter samlag. Flytningen är tunn och grågul till färgen. Även klåda och sveda kan förekomma vid kraftiga besvär.

Receptfria produkter mot svampinfektion

Trots att svampinfektion är helt ofarligt är det förstås besvärligt med klådan och svedan. Symtomen kan försvinna av sig själva och då behöver man förstås inte göra någonting. Den som har haft svampinfektion tidigare och känner igen symtomen kan så snart besvären uppstår behandla sig själv med de receptfria egenvårdsprodukter som finns på apoteken. Nästan alla blir bra av dessa.

Om inte symtomen blir bättre efter tre dagar eller om de återkommer inom ett halvår kan ett läkarbesök vara att rekommendera liksom om det är första gången du får sådana besvär. Det finns receptbelagda preparat som doktorn kan förskriva.

Så vet du om du har en svampinfektion – viktigt med behandling

En gynekolog kan vid en undersökning tydligt se om det är en svampinfektion. Vid en sådan är slemhinnorna sköra och irriterade både kring slidöppningen och på blygdläpparna samt bak mot ändtarmsöppningen. Även inne i slidan är slemhinnorna rödare än normalt. Så många som 77 procent av de kvinnor som får underlivssvamp har detta både inne i slidan och kring mynningen.

För att inte infektionen ska komma tillbaka är det därför viktigt att behandla både den inre och yttre infektionen med speciella svampdödande medel. Dessa appliceras ofta lokalt där infektionen finns och flera produkter har både en vaginaltablett som engångsdos samt en salva för den yttre behandlingen.

Balanserad bakteriebalans

Vid en svampinfektion minskar ofta antalet ”snälla” mjölksyrabakterier som normalt förekommer i slidans bakterieflora. För att minska risken för återkommande besvär med svamp eller med bakteriell vaginos kan man prova receptfria produkter innehållande mjölksyrebakterier, laktobaciller. Den som är gravid eller ammar bör alltid fråga på ett apotek vilket läkemedel man kan använda.

Annons:

Källor:

1177 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: