Ange ditt sökord

"Jag har alltid velat bli en fotbollsspelare och det vill jag fortfarande.” Foto: Saman Saidi/Rädda Barnen

"Nu kan jag inte leka med mina vänner som förut, jag kan inte hålla bollen som dom kan göra, för att det smärtar.” Foto: Saman Saidi/Rädda Barnen

Tusentals barn har skadats – barnens egna berättelser inifrån skräcken och terrorns Gaza

Över 5 000 barn har skadats i Gaza sedan protesterna mot Israel inleddes i mars och av dem har nära 1 000 drabbats av olika typer av skottskador. Rami, 13 år och Maher, 11 år är två av dessa och det här, det är deras berättelser.

Annons:

I ena stunden verkar samtal kunna bidra till vapenvila och ett relativt lugn i Gaza men i nästa stund blossar den beväpnade konflikten upp igen med nya attacker från båda sidor. I mitten står folket i området som drabbas hårt och det gäller inte minst barnen.

Mer än 5 000 skadade

FN konstaterar att sedan protesterna börja för snart tio månader sedan har 25 462 palestinier skadats, av dem är över 5 000 barn. Medan konflikten visar svaga tecken på att avmattas lider barnen av skador, såväl fysiska som mentala, som vårdpersonal kämpar med att behandla i ett av striderna förlamat sjukvårdssystem. Inte ens för de svårast skadade ser utsikterna att lyckas ta sig ut ur Gaza och få tillgång till adekvat vård särskilt ljusa ut då rapporter från WHO visar att mindre än en fjärdedel av de skadade har fått tillstånd att lämna Gaza för vård.

Rädda barnen går nu ut med ett upprop där man konstaterar att det nu inte bara är viktigt utan till och med avgörande att barnen får vård, hjälp och stöd att återhämta sig från de skador de drabbats av.

Ramis historia: Min bror sa, ”jag kan inte rädda dig”

Konflikter är inte alltid enkla att förstå eller förklara och det är sällan det finns tydliga ramar för vad det är som gäller. Det gör att vuxna och barn många gånger befinner sig i samma situation, inom samma områden och därmed också i samma fara.

Den dagen befann sig Rami, 13 år, vid protesterna tillsammans med en grupp andra barn.

”Dom började skjuta på oss och sedan kom det tårgas. Jag sprang iväg och hittade min bror. Vi skulle precis lämna för att bege oss hemåt… de sköt mig. Jag föll, min bror började gråta och sa, ”jag kan inte rädda dig”. Jag blödde och de bandagerade båda mina ben. Man tog mig till sjukhus och läkaren sa att man skulle markera att mitt ben skulle bli amputerat. Min pappa argumenterade med läkaren och till slut kom de ansvariga och sa att det fanns en chans att rädda benet. Jag vill kunna promenera, gå till skolan, spela fotboll och leka med mina vänner. Jag har alltid velat bli en fotbollsspelare och det vill jag fortfarande.”

Efter totalt 11 operationer kan läkarna ännu inte säga om Rami någonsin kommer att gå igen.

Ramis familj har försökt att få Rami att komma till Israel för vård, en förfrågan som än så länge har blivit nekad. Samtidigt har familjen inte råd att bekosta den grundläggande medicinering som Rami behöver för att undvika framtida infektioner. Idag får Rami vård från Rädda barnen, och dess samarbetspartners, inte bara för att få antibiotika som behandlar det fysiska traumat utan även för att få stöd att hantera de traumatiska upplevelser 13-åringen har gått igenom.

Mahers historia: Medan jag stod där i tårgasen kände jag något i min arm. Jag hade blivit skjuten.

Problemen i Gazaområdet är flera. Det är den beväpnade konflikten där bombningar används av båda sidorna. Israel har även använt prickskyttar mot demonstranter, däribland många barn. Samtidigt har blockaden orsakat en brist på bränsle, vilket gör det problematiskt att bedriva sjukhusvård och för skadade barn att få den vård de behöver.

Maher, 11 år, är ett av de barn som behövde just vård som konsekvens av den där dagen när han deltog i protesterna.

”En helikopter släppte tårgas över hela platsen och vi blev åtskilda. Medan jag stod där i gasen kände jag något i min arm. Jag blev skjuten. Jag såg mig omkring, sedan skrek jag och kände massa smärta. Ingen kom för att hjälpa för att de var rädda för att bli skjutna och för tårgasen. Nu kan jag inte leka med mina vänner som förut, jag kan inte hålla bollen som dom kan göra, för att det smärtar.”

11-åringen, som sköts i armen av soldater, behöll den kula som läkarna avlägsnade.

Långvarig psykisk skada

Från organisationen Rädda Barnens håll konstaterar man att barn som Rami och Maher inte bara kommer att leva med de fysiska skador som de drabbats av utan även med mentala trauman. Därför menar man att barnen behöver adekvat stöd och att det är viktigt att de får hjälp att återhämta sig både fysiskt och psykiskt.

Ibrahum Abu Sobeih, programansvarig för Rädda Barnen i Gaza konstaterar att man redan innan de senaste stridigheterna har varit djupt bekymrade för hur en långvarig exponering av extremt våld och den pågående blockaden påverkar barnen i området. Han varnar för att om barnen inte får det stöd de behöver kan det leda till långvarig psykisk skada.

Vården en utmaning

Situationen inom vården i Gaza är ansträngd. Blockaden gör att man inte får bränsle till att sköta sjukhusen och vårdpersonal drabbas även de av våldet, bara i år har 462 personer som jobbar inom vården skadats, och tre dödats.

Förråden sinar och över 40 procent av de mest nödvändiga medicinerna är redan slut och det med runt 8 000 schemalagda operationer framför sig, varav flera kritiska.

Förhoppning om en uppgörelse

Det finns tecken på att konflikten kan närma sig en uppgörelse vilket skulle kunna förhindra att fler skadas eller dödas men Rädda barnen manar ändå båda stridande parter att göra allt för att återgå till en fredlig demonstration och undvika att framförallt fler barn råkar illa ut i spåren av konflikten. Samtidigt uppmanar man till att häva blockaden för att förbättra förutsättningarna för vården i området.

Till TT Nyhetsbyrån säger Saman Saidi, kommunikatör på Rädda barnen och på plats i Gaza sedan sedan september att situationen är helt oacceptabel och att barn aldrig ska vara måltavlor. Hur situationen kommer att utveckla sig framöver är däremot svårt att sia om menar Saman Saidi.

–    Men jag hoppas att vi får se en uppgörelse och att den här mer än tioåriga blockaden mot Gaza hävs. Barnen här förtjänar att kunna leva ett normalt liv, vilket blockaden omöjliggör.

Fakta:

  • Sedan den 30 mars i år har även 228 palestinier dödats medan det på den israeliska sidan hittills har ett 40-tal skadade och till dags dato en avliden soldat.
  • Rädda Barnen arbetar på plats med samarbetspartners för att bidra till att barnen får psykoscialt stöd och hjälp att återhämta sig från sina upplevelser. En färsk undersökning från visar att en generation barn i Gaza står på randen av en mental hälsokris och att fortsatt våld kan förstöra det sista motståndet hos dessa barn.
Annons:

Källor:

Rädda Barnen, TT Nyhetsbyrån

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: