Ange ditt sökord

Att  fundera på vart sexlusten tagit vägen är helt naturligt och den går oftast, om du vill, att återfinna - ibland med lite hjälp på vägen. Foto: Shutterstock

Att fundera på vart sexlusten tagit vägen är helt naturligt och den går oftast, om du vill, att återfinna - ibland med lite hjälp på vägen. Foto: Shutterstock

Trötthet och stress påverkar lusten

Det drabbar nästan alla, någon gång i livet. Känslan av att driften, viljan och lusten till sex verkar ha avtagit eller försvunnit. Men, oavsett vad anledningen är, trötthet eller stress så finns det hjälp att få och de allra flesta kan få tillbaka sin sexlust och det gäller även dig.

Annons:

För att hitta tillbaka till sexlusten, börja gärna med att försöka hitta själva orsaken. Människor har olika mycket sexlust och den kan påverkas av vad som händer i ens liv och hur resten av din kropp mår. Vanliga skäl till att lusten påverkas är stress, trötthet, nedstämdhet, medicinering av olika slag och relationsproblem.

Sex – mer än bara samlag

Sex är så mycket mer än bara samlag. Om det gemensamma sexlivet känns för invant och utan överraskningar, eller att man sällan/aldrig får orgasm så kan man också känna minskad lust. Det finns många sätt att ha sex på. Det krävs ibland bara en blick, en doft eller en lätt beröring för att dina inre hormoner ska komma igång och förbereda dig på något njutningsfullt. Om du har positiv känsla för sex ökar chansen till att känna lust till att ha sex igen. Sex och intimitet är viktigt, för såväl unga som gamla.

Det behöver inte alltid handla om direkt samlag. Dofter, smaker, fantasier och beröring, som till exempel massage, sätter igång signalsystem i kroppen som man vet har en stark betydelse för oss människor.

Lusten till sex går upp och ner

Människor har olika mycket sexlust och den är inte heller konstant. Ibland hakar det upp sig någonstans på vägen och du kan uppleva att du ”tappat” lusten. Det finns många olika orsaker till varför det kan hända och är något som drabbar de allra flesta människor någon gång i livet. Du känner säkert igen känslan av att vara för trött, orkeslös eller stressad. Men sexlusten kan också påverkas av sjukdom, nedstämdhet och medicinering av olika slag. Beror den tappade sexlusten på medicinska orsaker som i sin tur kan leda till torra slemhinnor hos dig som är kvinna, kan det orsaka fysiska besvär i form av smärta och irritation. Oavsett vad problemet är upplever många att en ofrivilligt minskad sexlust inte bara är frustrerande utan också stressande och försämrar livskvaliteten.Många drar sig för att prata om sina besvär med vården eller sin partner. Det kan skapa en stress i relationen. Samtidigt kan minskad sexlust vara ett tecken på att något inte stämmer med relationen, ens kropp eller hälsa. Det är därför viktigt att bland annat få i sig de vitaminer och mineraler kroppen behöver. 

Minskad sexlust kan även vara en naturlig del av livet. Sexlusten varierar genom hela livet utan att det behöver finnas någon bakomliggande orsak. Därför kan du ibland behöva omfamna faktumet att du kanske inte har någon lust till sex just nu. Det är helt ok. Fast upplever du ditt problem med tappad sexlust som mer besvärande kan det vara klokt att ta reda på orsaken.

Stress, livsstress, sömnbrist och allmän oro

I vårt moderna samhälle ska vi hinna med så mycket – jobb, familj, vänner, sociala medier. Vi lever ofta i en hektisk tillvaro där vi missar både sömn och lugn och ro. Även det påverkar sexlusten. Vanliga orsaker till tappad sexlust är just stress och trötthet. Kroppen behöver en god natts sömn för att fungera och det är lätt hänt att sexlusten nedprioriteras om du har mycket annat att tänka på. Du kanske låter tankar på jobbet, studier eller familjearrangemang ta över och glömmer bort den egna lusten och lusten till en partner.

Det går att upptäcka lusten igen. Vardagsstressen går att ta tag i. Prioritera en skön stund för dig själv eller tillsammans din partner. Låt mobilen eller surfplattan vara innan du går och lägger sig för att få mer tid över till sig själv eller din partner. Tänk närhet, beröring och att få upp energin i kroppen istället för alla måsten. Risken är annars att även sexlivet och sexlusten blir en ytterligare punkt på den där långa ”att göra”-listan. Lusten till att ha lust kan också bli stressande, försök att få tillbaka lusten och energin genom att vila, äta bra mat och få i dig de vitaminer och antioxidanter som kroppen behöver för att slippa känna dig trött eller hängig. Vissa vitaminer, mineraler och även aminosyror som L-arginin sägs kunna ge mer pirr i kärlekslivet. När du blir piggare så tenderar även lusten till sex att vakna till liv och att bli påmind och tänka lust kan i sig ge mer lust.

Medicinska orsaker till att man tappar sexlusten

Olika sjukdomar och läkemedel kan påverka sexlusten. Om du har fått en diagnos är det viktigt att samtala med din behandlande läkare även om sådant som inte bara rör sjukdomen direkt. Det kan vara allt från hur vardagen ska fungera till hur sexlivet påverkas. Läkare har tystnadsplikt och är vana att ha dessa samtal. Det är också viktigt att även ha en öppen dialog med eventuell partner så att man tillsammans kan prata om det. Ett bra samtal kan vara ett stort steg på vägen mot en återfunnen lust. Exempel på medicinska orsaker till minskad sexlust:

  • Hjärt- kärlsjukdom 
  • Olika begränsande handikapp 
  • Diabetes • Brist på hormoner 
  • Smärta i underlivet (vestibulit) 
  • Vaginism (kramptillstånd i slidan) 
  • Erektionsproblem

Upplever du den tappade sexlusten som ett problem är det viktigt att samtala med vården om detta för att få hjälp.

Psykologiska orsaker till minskad sexlust

Att känna att sexlusten minskar eller är obefintlig leder för många till en press, en press att man måste känna lust till sex. Det i sin tur kan påverka förmågan att känna lust och bilda en negativ spiral. Man ska också komma ihåg att vi är alla mer eller mindre kåta och det är inte alltid något som du måste eller ska känna.

Även om sexlusten ofta varierar så kan en tydlig förändring av lusten vara en signal om att någonting inte är som det ska i ens liv eller relation. Det som stör kan ha sina rötter i nuet eller i ens tidigare historia. Nedstämdhet, medicinering och relationsproblem är vanliga orsaker till minskad sexlust. Det är viktigt att försöka ta reda på vad som kan vara fel för att kunna må bättre. När du mår bättre kan lusten också komma tillbaka.

Hitta nya spännande vägar

För att återupptäcka lusten kan det vara givande att experimentera och väcka upptäckslusten. Att upptäcka nya sidor hos dig själv kan vara ett sätt att närma sig en falnande sexlust. Men vad innebär det att hitta nya spännande vägar? Det handlar främst om att lära känna dig själv och din egen kropp. Är det något just du saknar? Är det något du uppskattar extra mycket? Vad i ditt liv skulle du behöva mer eller mindre av för att väcka sexlusten åter. Det finns mycket information på nätet bland annat där du kan få olika råd och tips men det handlar hela tiden om att utgå från din nyfikenhet. Kanske testa en massageolja som kan ge kroppen lite beröring mellan dig och din partner, eller upptäck ett bra glidmedel som gör att du kan njuta ännu mer än tidigare.

Sex är centralt i människors liv och en närvarande lust, när du själv vill och kan, är något de flesta behöver. En positiv känsla ger oss både lust och energi i kroppen. Sexlusten går aldrig förlorad – det handlar ibland bara om att återupptäcka den!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: