Ange ditt sökord

De vanligaste tidiga symtomen är trötthet, nedstämd och allmän känsla att något är fel. Foto: Shutterstock

De vanligaste tidiga symtomen är trötthet, nedstämd och allmän känsla att något är fel. Foto: Shutterstock

Sköldkörteln sitter över luft/matstrupen Foto: Shutterstock

Sköldkörteln sitter över luft/matstrupen Foto: Shutterstock

Trött och utbränd? – kan vara sköldkörteln

Sköldkörteln producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner, varav den viktigaste är att styra ämnesomsättningen. Symtomen vid en dåligt fungerande sköldkörtel är mycket diffusa i början. 

Annons:

För en läkare kan det vara svårt att diagnostisera brist på sköldkörtelhormon utifrån enbart symtomen, men även provsvar kan vara svårtolkade. Sjukdomen är dock lätt att behandla om man hittar den.

Sköldkörtelrubbning vanligast hos kvinnor

Problem med sköldkörteln, så kallad hypotyreos, är vanligt. Det är speciellt vanligt att kvinnor insjuknar under eller efter klimakteriet men även efter förlossningen kan sjukdomen uppkomma. 

De vanligaste tidiga symtomen är trötthet, nedstämd och allmän känsla att något är fel, men när sjukdomen fortskrider tillkommer frusenhet, förstoppning, torr hud, viktuppgång, håravfall och mental tröghet. 4-8 procent av alla kvinnor drabbas av hypotyreos och det är 5-10 gånger vanligare hos kvinnor än män. En mycket viktig grupp att hitta är gravida eftersom fostret behöver tyroxin för att utveckla hjärnan. Man har till och med diskuterat screening i början av graviditeten för att hitta hypotyreos.

Fritt T3 är viktigt

TSH (tyroidea stimulerande hormon) tillverkas i hypofysen i hjärnan och stimulerar sköldkörteln att producera tyroxin (T4). T4 omvandlas sedan i framför allt levern till hormonet trijodtyronin (T3) som är det aktiva hormonet. T3 och T4 kan sedan bindas till ett protein och blir då inaktiva. Därför är det fritt T3 som är det viktigaste sköldkörtelhormonet vad det gäller att påverka kroppen. Vid behandling är det dock T4 man ger eftersom det har visat sig vara lättare att styra nivåerna av T3 med den behandlingen.

Provsvaren svårtolkade

Provsvaren vid hypotyreos kan vara svåra att tolka eftersom fritt T4 i blodproven visar normala värden. Dessa patienter kan ändå ha symtom såsom trötthet, nedstämdhet, förstoppning och torr hud. Det är då viktigt att gå vidare och tolka provsvaren av TSH som då kan vara förhöjda. Vid subklinisk hypotyreos med symtom behandlas man också med T4, speciellt viktigt är detta om man planerar att bli eller är gravid.

Se film om hypo- och hypertyreos där professor Ernst Nyström berättar om sjukdomen och behandlingen Klicka här 

Läs mer: TSH – så kontrolleras eventuella sköldkörtelproblem Klicka här

Annons:

Källor:

Internetmedicin (Prof Ernst Nyström), Läkartidningen nr 12-13, 2008

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: