Ange ditt sökord

Att träna ditt immunförsvar är inget du bör ägna dig åt på egen hand. Foto: Shutterstock

Att träna ditt immunförsvar är inget du bör ägna dig åt på egen hand. Foto: Shutterstock

Träna immunförsvaret – slipp jordnötsallergi

Jordnötsallergi är en allvarlig allergi som i värsta fall kan leda till dödsfall om du råkar ut för en allergisk chock. Nu har forskare sett att det kan finnas ett sätt att slippa jordnötsallergi.

Annons:

Det är brittiska forskare som har studerat jordnötsallergi närmare och tror sig se ett sätt att slippa jordnötsallergi.

Jordnötspulver

Det forskarna gjorde var att under övervakning mata barn med små mängder jordnötspulver. Man ökade sedan mängden jordnötspulver under ett halvår.

Till slut kunde nästan alla barn i studien äta upp till fem jordnötter utan att få en allergisk reaktion.

Försök inte hemma

Att träna sitt immunförsvar skulle alltså kunna leda till att allergiker kan äta några få jordnötter utan allergisk reaktion.

Samtidigt konstaterar man att det är för tidigt att säga om det funkar på alla allergiker och understryker att du absolut inte ska försöka testa detta hemma själv. Jordnötsallergi är allvarligt och studien i fallet genomfördes under kontrollerade former, att själv försöka kan framkalla direkt fara för dig eller den som är allergisk.

Slippa allergiska reaktioner

När ett protein och en fettsyra i paranöten reagerar med varandra bildas ett ämne som orsaker en allergisk reaktion, det kom forskare i Jämtland fram till för två år sedan var den bidragande orsaken till att just nötter är så allergiframkallande.

Den nya upptäckten, att man skulle kunna träna immunförsvaret, hoppas man i framtiden ska hjälpa allergiker i vardagen då det kan vara både svårt och omständigt att behöva ta reda på vad allt man äter innehåller. Det krävs nämligen bara små mängder jordnötter för att framkalla en allvarlig allergisk reaktion, ibland kan det till och med räcka att någon i närheten äter nötter.

Fakta allergisk chock

En svårare allergisk reaktion, så kallad anafylaxi kommer hastigt, påverkar olika kroppsorgan och kan vara livshotande. När reaktionen blir livshotande kallas den för en allergisk chock. Ämnen som kan ge en sådan allergisk chock finns i till exempel jordnötter, mandel, skaldjur, fisk och mjölk, men även hos getingar och bin. Om man vet att man riskerar att få en allergisk chock ska man alltid ha med sig adrenalin för injektion. Adrenalin finns som så kallade injektionspennor som är lätta att ta själv. Om man får behandling snabbt brukar man bli helt bra. Efter en svår allergisk reaktion är det viktigt att man diskuterar med en läkare hur man ska agera i framtiden och hur man kan undvika nya allergiska besvär.

Vid en allergisk chock kan man först till exempel känna att läpparna och tungan domnar, eller att man blir röd i ansiktet. Man kan även få klåda som ofta börjar i hårbotten och sedan sprider sig till ansiktet, näsan och tungan.

Om man inte får behandling kan man snabbt bli sämre. Det kan till exempel visa sig genom att

  • läpparna, tungan och svalget svullnar
  • man får nässelutslag, hastigt uppblossande utslag
  • man får ont i magen, diarré och kräkningar
  • man får hosta, andnöd och svårt att prata
  • man får panik
  • man blir yr och svimmar

Om man får en allergisk chock behöver man ringa en ambulans för att få vård omedelbart. Har man en injektionspenna med adrenalin ska man ta den snabbt i lårmuskeln. Om man har kortison- och antihistamintabletter ska man ta dem också, men det allra viktigaste är adrenalinpennan.

Har personen slutat andas är det viktigt att få igång andningen på samma sätt som man gör vid hjärt-lungräddning.

Även om det är en stressig situation är det viktigt att ta det så lugnt som möjligt. Om man misstänker att man själv eller någon annan fått en allergisk chock ska man genast ringa 112 och begära en ambulans. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Källa: 1177

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: