Ange ditt sökord

Snabb musik kan ha bra effekt på löpning. Foto: Shutterstock

Snabb musik kan ha bra effekt på löpning. Foto: Shutterstock

Träna effektivare med rätt musik

Det är många som tycker om att lyssna på musik under löprundan eller på gymmet. En ny undersökning visar att rätt sorts musik kan göra oss mer effektiva under träningspasset.

Annons:

Detta enligt en studie publicerad i Frontiers of Psychology.

Roligare och bättre träning

När träningen blir av så vill man gärna att den blir så effektiv som möjligt.

Musik får oss på bättre humör när vi känner oss deppiga. Den har en förmåga att påverka vår sinnesstämning både till det positiva och negativa.

Oavsett vad du tränar så håller de flesta med om att träningen blir trevligare om vi får lyssna på den musik som vi tycker om. Nu visar en ny studie att vi utöver att bli på bra humör också blir mer effektiva under själva träningen.

Musiken som gör oss effektiva

Det är inte vilken musik som helst som gör oss mer effektiva, den ska nämligen ha ett högt tempo med över 170 taktslag per minut (oftast förkortat bpm på engelska).

I undersökningen fick testdeltagarna träna antingen genom att springa på ett löpband eller genom att göra benpress. Resultatet visar att de deltagare som lyssnade på snabb musik under träningen fick en högre hjärtfrekvens och upplevde en mindre ansträngning jämfört med de som lyssnade på musik med lägre tempo eller som inte lyssnade på musik alls.

Även om snabb musik får oss taggade och glada så kunde man i studien inte se samma samband mellan musik och all sorts träning. Musik verkar ha bättre effekt på uthållighetsträning jämfört med högintensitetsträning.

Uthållighetsträning

I undersökningen fick de som tränade konditionsträning bättre resultat av snabb musik jämfört med de som tränade högintensivt, till exempel gym. 

Exempel på konditionsträning.

  • Snabb promenad eller löpning
  • Spinning
  • Simning
  • Aerobics
Annons:

Källor:

SR, CNN

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: