Ange ditt sökord

Träna – och motverka benbrott

Träna – och motverka benbrott

Träning kan sägas vara särskilt viktigt för svenskarna. Det är nämligen så att Sverige tillhör det absoluta toppskiktet när det handlar om risken att råka ut för benbrott. Sannolikt är att hälften av kvinnorna och var fjärde man någon gång i livet drabbas av en benskörhetsfraktur.

Annons:

Benskörhet går även under namnet osteoporos. Den klassas som en folksjukdom, vilken medför ökad risk för benbrott.

Träning bra för skelettets tillväxt

En studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att fysisk träning i ung ålder motverkar risken för framtida benbrott genom att det förbättrar skelettillväxten. Skelettets styrka avgörs tidigt i livet, varför fysisk aktivitet vid ung ålder är bra. Benmassan får då chans till en god utveckling och risken att drabbas av benbrott som äldre minskar.

Särskilt viktigt för skelettets tillväxt är det om man tränar före och under puberteten. Det är något som tidigare forskning har kunnat visa. Enligt den aktuella studien är det även nyttigt med träning i tjugoårsåldern, om man vill undvika benbrott senare i livet.

Förbättringar i flera kroppsdelar

Genom studier av 833 män kom forskarna fram till att de män som ökade sin fysiska aktivitet mellan 19 och 24 års ålder, även ökade bentätheten i olika delar av kroppen. Däribland syntes förbättringar i ländryggen, höften, armen och underbenet. Samtidigt fick den grupp män, som under samma period minskade sin fysiska aktivitet, märkbart skörare skelett.

Skelettet i överarmar och ben blev dessutom större och grövre hos de män som ökade eller bibehöll sin aktivitet. Detta talar för att träning hjälper till att förbättra bentillväxten, vilket troligen även reducerar risken att drabbas av benbrott som äldre.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: