Ange ditt sökord

Torra ögon? – Extra hyaluronsyra hjälper!

Torra ögon? – Extra hyaluronsyra hjälper!

Vad beror torra ögon på?Torra ögon drabbar cirka 10-15 procent av alla vuxna och risken ökar ju äldre man blir i och med att tårproduktionen kan avta. Ofta beror det på brist på tårvätska, nedsatt tårproduktion eller att man har tillfälliga rubbningar i tårvätskans sammansättningar som gör att ögonen skaver, kliar och svider.

Annons:

Irritationen gör även att ögon kan börja rinna och eftersom smörjämnena saknas kan ögonen ändå kännas sträva och svidande. Tårfilmen kan dessutom bli grumsig och synen upplevas som oklar eller ofokuserad, framför allt på morgonen. Torra ögon är mer förekommet hos kvinnor än hos män.

Extra hyaluronsyra är bra för ögonen

Hyaluronsyra är ett salt som egentligen är kolhydrater och framställs industriellt av tuppkammar och används bland annat inom ögonkirurgin och veterinärmedicin. Hyaluronsyra är med andra ord ingen syra utan finns vanligen naturligt i kroppen och binder vatten, återfuktar bland annat kroppen och ögonen och denna syra är den vätska som minskar i kroppen och ögonen med åren. Därför behöver personer med torra ögon extra tillgång till syran genom antingen vätska eller salva. Hyaluronsyra skyddar, fuktar samt smörjer ögat och får ögonen att fungera lika bra som tidigare.

Förutom åldern kan allergier och inflammationer påverka ögonen samt i vilken miljön man vistas i. Torr luft, arbete framför datorn samt användandet av kontaktlinser. I övrigt kan även läkemedelsbiverkan vara en orsak där patienter haft problem då de har tagit bland annat medel mot depressioner eller tar vätskedrivande medel samt om man har förhöjt blodtryck. Sjukdomar som muntorrhet kan även leda till torra ögon.

Behandling av torra ögon

Om du känner av några av symtomen ovan är det alltid bra att kontakta din läkare för att kunna se vilken orsak som ligger bakom dina problem. Vid lindrigare problem finns det ögondroppar som man kan köpa hos din optiker.

Vid enklare besvär av torra ögon

HYLO-COMOD är ett preparat som skiljer sig från övriga på marknaden då den är konstruerad i en flerdosförpackning utan konserveringsmedel. Förpackningen är steril, vilket medför att den håller ända upp till tre månader efter att man har öppnat flaskan. Den är uppbyggd så att innehållet kan pressas ut, men att ingenting kan passera in i flaskan. Det gör att man eliminerar risken för så kallad bakteriell kontamination.

HYLO-COMOD är baserad på hyaluronsyra, som är en kroppsegen substans. Vätskan är skonsam mot ögat och håller länge, i och med att en droppe tre till fyra gånger om dagen. Trycker man ett lätt tryck på flaskan så kommer en exakt doserad droppe fram. Genom denna konstruktion slipper man allt spill och kladd. HYLO-COMOD skiljer sig även gentemot andra produkter genom att den fungerar med linser, både hårda och mjuka kontaktlinser.

Har du svårare besvär av torra ögon?

Har du svårare problem av torra ögon kan det även vara bra att samtidigt använda en annan produkt som innehåller vitamin A, som har en positiv effekt på läkning av cornea och epitelcellagret. VITA-POS är en ögonsalva som ska appliceras innan sömnen tar vid. Den ska skydda ögats yttre delar och hjälpa ögonlocken att lättare glida över hornhinnan. Denna salva kan man inte använda samtidigt som du använder kontaktlinser och rekommenderas därför att användas innan det är dags att sova. Även denna produkt innehåller inga konserveringsämnen och är även steril och håller i tre månader efter att den har öppnats.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: