Ange ditt sökord

Torra ögon – ögondroppar hjälper

Torra ögon – ögondroppar hjälper

Ögon som skaver, bränner, kliar eller känns trötta kallas oftast ”torra ögon”. Det finns många orsaker till torra ögon, men oftast hjälper det med receptfria ögondroppar för att lindra besvären.

Annons:

Idag lider ca 10-20% av den svenska befolkningen av torra ögon. Torr kontorsluft, stirrande på dataskärmar och mycket vistelse inomhus under höst och vinter, bidrar till bekymren.

Orsak till torra ögon

Det är brist på tårvätska eller rubbningar i tårvätskans sammansättning som ger symtomen. Användning av kontaktlinser, hormonell påverkan, ålder, torr luft, damm och långvarit arbete vid bildskärm är ofta orsaker till torra ögon. När man läser och är koncentrerad vid bildskärm går antalet blinkningar ner, även den torra luften vintertid gör att tårvätskan avdunstar snabbare. Nedsatt tårproduktion förekommer ofta hos äldre personer och irritationen i ögat gör att ögonen rinner. Eftersom ”smörjämnena” saknas känns ögonen ändå sträva och svidande.
Andra orsaker är läkemedelsbiverkan, till exempel av medel mot depressioner och förhöjt blodtryck eller vattendrivande medel. Sjukdomar som ger muntorrhet kan även orsaka torra ögon. Om irritationen i ögonen kommer plötsligt ska man ha i åtanke om det kan vara en allergisk reaktion på pollen, eller något man haft på fingrarna och sedan petat sig i ögonen.

Tårvätskans funktion

De smörjande ämnena i tårfilmen håller ögat fuktigt och minskar irritation från främmande ämnen. Tårfilmen har också en viktig roll i ögats infektionsförsvar, då den innehåller näringsämnen, joner och enzymer, som skyddar mot infektioner. Med stigande ålder försämras funktionen hos de många körtlar som ska producera ögats smörjmedel.

Behandling mot torra ögon

Undvik miljöer eller situationer som förvärrar besvären såsom drag, hög temperatur, låg luftfuktighet och irriterande ämnen i luften. Ha inte bildskärmen högt placerad, detta medför att man höjer blicken, vilket vidgar ögonspringan och gör att tårarna avdunstar fortare. Glasögon kan lindra besvären, då de bibehåller en fuktigare miljö framför ögat. Det är många ”normala” ögon som kan ge tillfälliga besvär, då kan det vara bra att droppa med tårsubstitut.

Det finns effektiva receptfria ögondroppar på apoteken som lindrar besvären. Ett ämne som har visat sig ge god lindring är ögondroppar som innehåller hyaluronsyra som finns naturligt i ögat. Hyaluronsyran binder vätska och skyddar ögat. Ögondropparna innehåller även elektrolyter som hjälper till att bibehålla ögats fysiologiska balans. Man brukar rekommendera att använda ögondroppar som inte innehåller konserveringsmedel om man använder ögondroppar en längre tid. Det finns många olika ögondroppar på apoteken som har olika egenskaper och därför är det bra att fråga apotekspersonalen eller din optiker för att få tips på ögondroppar som passar dina besvär. Oxyal är ett receptfritt preparat som innehåller hyaluronsyra men också Oxyd, ett patenterat konserveringssystem som förvandlas till syre, vatten och natriumklorid vid kontakt med ögat. Det innebär i princip att Oxyal är konserveringsfritt i ögat, och kan bland annat användas av alla kontaktlinsbärare.

Sök vård om:

• du får besvär med ögonen och har kontaktlinser och optikern inte kan hjälpa dig
• ögat är rött och värker, i synnerhet om synskärpan samtidigt blir sämre och ögat blir ljuskänsligt
• bara ett öga är påverkat
• ögonen skaver, kliar, eller känns grusiga samtidigt som näshålan eller munhålan känns torr
• det inte blivit bättre efter två till tre veckors egenvård.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: