Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Testosteronbrist hos vuxna män

Testosteronbrist förväxlas ofta med normalt åldrande. Vanliga symtom är nedstämdhet, kraftlöshet, impotens och minskad muskelmassa. Eftersom hormonbristen utvecklas långsamt anpassar sig patienten successivt till symtomen med kommentaren ”det är åldern”.

Annons:

Efter 40 års ålder minskar andelen aktivt testosteron i blodet med 2 procent varje år. Hos män som har kroniska sjukdomar, dricker mycket alkohol eller är överviktiga minskar testosteronet snabbare. Vid 60 års ålder har cirka 20 procent av männen testosteronnivåer som ligger under det normala men alla behöver inte få symtom på testosteronbrist.

– Testosteron är ett viktigt hormon för många vävnader i kroppen, bland andra muskler, centrala nervsystemet och skelettet, säger Stefan Arver, docent och överläkare vid andrologiskt centrum på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det finns ett stort mörkertal där ute. Vi vet att 8-10 procent av de män som vågar söka läkare för impotens har testosteronbrist. Det är många kroniskt sjuka som ofta har mycket låga testosteronnivåer där testosteronbehandling skulle ge positiv effekt, säger Stefan Arver.

Läs även: Testosteronbrist – problemet det talas tyst om

Diagnos och behandling

Diagnosen testosteronbrist får den som har en testosteronnivå under det normala och dessutom uppvisar olika symtom på testosteronbrist (se faktaruta). Behandlingen går ut på att tillföra testosteron. Vanligast är att tillföra testosteron, antingen i form av en gel (dospump/eller dospåsar) som smörjs på huden varje dag eller som spruta var tredje månad. Resultatet brukar märkas inom någon månad.

Behandlingen går ut på att höja testosteronet i blodet till normala nivåer och ska inte förväxlas med idrottsmännens doping, där man använder många gånger högre doser.

– Behandling ger få biverkningar och studier visar nu att testosteron inte ger prostatacancer, något som tidigare diskuterades. Däremot kan en pågående prostatacancer accelereras. Läkaren behöver därför göra en prostata-undersökning och ta vissa prover, till exempel ett så kallat PSAprov, säger Stefan Arver.

Missvisande värden

– Det är bara fritt testosteron som ger effekt i kroppen, berättar Stefan Arver. I levern tillverkas vissa bärarproteiner som binds till testosteronmolekylen vilket gör testosteronet inaktivt, säger Stefan Arver. Vissa patienter som har leversjukdomar eller näringsbrist kan ha ett överskott av bärarproteiner.

Överskottet gör att en högre andel aktivt testosteron binds upp. Eftersom provtagningsmetoden inte gör någon skillnad mellan aktivt testosteron och testosteron bundet till bärarproteiner kan provet bli missvisande.

– Det finns risk att dessa patienter har en låg andel aktivt testosteron, trots att ”labvärdet” är normalt menar Stefan Arver.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: