Ange ditt sökord

Vågen Body Cardio är en smart våg som synkroniserar data automatiskt via Wi-Fi och Bluetooth. Foto: Shutterstock

Vågen Body Cardio är en smart våg som synkroniserar data automatiskt via Wi-Fi och Bluetooth. Foto: Shutterstock

Test av våg med hälsofunktioner

Jag och min familj har fått prova vågen Body Cardio. Det var med viss skepticism som jag packade upp den, då vågar i mina ögon lätt skapar fel fokus. Vad säger egentligen siffrorna på vågen? Man behöver ta hänsyn till muskelmassa, midjemått/stussmått, hur mycket man rör på sig och allmänt välmående.

Annons:

Med vågen Body Cardio får man dock inte enbart vikten utan även funktioner som exempelvis vikttrend, muskelmassa, fettmassa, vatten och benmassa. Med hjälp av pulsvågshastighetsmätare kan man dessutom få en viss överblick av sin kardiovaskulära hälsa och få insikt kring risken för att ha eller utveckla högt blodtryck. Vågen mäter tiden det tar från att blodet pumpas ut från hjärtat i aortan till att blodet anländer till fötterna. Den tid som det tar för tryckvågen att färdas genom artärerna används för att räkna ut pulsvågshastigheten (Pulse Wave Velocity; PWV). Man får en indikation på vaskulär ålder och om den åldern är högre än den kronologiska åldern är risken för att utveckla kardiovaskulära sjukdomar senare i livet förhöjd.

Personligen har jag inte behov av siffror då jag numera föredrar att känna efter hur kläderna sitter och hur jag mår. Börjar det spänna och det är dags att byta storlek, ja, då behöver jag med stor sannolikhet se över kost och träning. Min man däremot som älskar siffror tyckte att det var spännande att se muskelmassa, men framför allt vaskulär ålder. Han blev dock lite besviken att den vaskulära åldern inte låg lägre och fick sig en tankeställare kring att faktiskt öka på vardagsrörelsen.

Jag kan rekommendera vågen till personer som gillar att se resultat i siffror och som kanske behöver en tydlig och snabb återkoppling. Behöver man gå ner i vikt för hälsans skull kan det underlätta med grafen över de senaste åtta vägningarna, för att enkelt kunna följa viktkurvan över tid.

Det är dock viktigt att kontakta vården om man är orolig över sin hälsa eller behöver stöd.

Annons:

Källor:

Withings.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: