Ange ditt sökord

Tandläkare ska bli bättre på att bemöta folks oro för fluor. Foto: Shutterstock

Tandläkare ska bli bättre på att bemöta folks oro för fluor. Foto: Shutterstock

Tandläkare: Oron för fluor är obefogad

Att fluor i tandkräm och tandvårdsprodukter skulle vara skadligt och till och med ge cancer är felaktigt menar tandläkare som nu vill bemöta människors eventuella oro på allvar.

Annons:

Det rapporterar Ekot.

Beskrivs som skadligt

I sin rapportering konstaterar Ekot att det via bloggar och chattrådar på nätet sprids information om att tandkräm och tandvårdsprodukter med fluor skulle vara skadligt, till exempel som ett cellgift som kan ge cancer. Många gånger uppmanas föräldrar att skydda sina barn och använda tandkrämer utan fluor.

Oron har spridit sig och nu märker även tandläkare av att patienter exempelvis tackar nej till behandlingar med fluor. Från tandläkarhåll menar man dock att varningarna är felaktiga och oron obefogad.

Utan fluor – fler hål i tänderna

Sedan långt tillbaka finns det starka vetenskapliga bevis föratt tandkräm med fluor förebygger karies hos barn och ungdomar. Om man slutar använda fluor vid tandborstning skulle det kunna öka risken för att få hål i tänderna och fler skulle drabbas av dålig tandhälsa menar tandläkarkåren.

Göran Koch är professor emeritus och expert på barntandvård. Till Ekot konstaterar han att fluor är grundläggande för “den fantastiska tandhälsa vi har”.

Ska möta problematiken

Nu vill man bemöta problemet med oron för fluor och frågan kommer att tas upp på Tandläkarstämman i höst. Syftet är att tandvårdspersonal ska få bättre kunskap för att på så vis kunna föra en debatt med patienten i ämnet.

Oron för fluor tenderar att gå i vågor konstaterar Ekot, som menar att det ibland är fler som har frågor, ibland färre. Man menar även att det är viktigt att som patient kontrollera informationen man hittar på nätet och vara källkritisk då man från tandläkares håll konstaterar att oron för fluor är obefogad.

Annons:

Källor:

Ekot

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: