Ange ditt sökord

Sverige hamnar på en tredjeplats, men enligt analysen är det många länder som har gjort framsteg som har bidragit till en bättre folkhälsa.  Foto: Shutterstock

Sverige hamnar på en tredjeplats, men enligt analysen är det många länder som har gjort framsteg som har bidragit till en bättre folkhälsa. Foto: Shutterstock

Sverige är toppenbra på hälsa

Enligt FN är Sverige bra på att främja hälsa och välmående i alla åldrar. Faktum är att vi är så bra att vi hamnar i toppen över de länder i världen när det kommer till att uppfylla FN:s mål för att främja hälsa. 

Annons:

Det visar en ny analys som är publicerad i tidskriften Lancet. 

Globala hälsan ska förbättras fram till år 2030

FN: satsning kallas sustainable development goals, SDG, och är ett internationellt utvecklingsarbete som bland annat ska minska fattigdomen och förbättra den globala hälsan fram till år 2030. För att nå en sådan hållbar utveckling måste man främja välmående i alla åldrar.

Det land som gör det allra bäst är vårt nordiska grannland Island som därmed intar förstaplatsen. Tätt därefter hamnar Singapore och sedan kan Sverige stoltsera med en tredjeplats, bland annat för att vi är så bra på att minska dödlighet hos barn under fem år samt att vi håller en hög hygienkvalitet.

Analys avslöjar även försämringar

Enligt analysen är det många länder som har gjort framsteg som har bidragit till en bättre folkhälsa. Förbättringar gällande spädbarnsdöd och universell sjukvård är till exempel några utav de framstegen som kan nämnas. 

Det är dock inte enbart positiva saker som lyfts fram i analysen. Insjuknande i hepatit B och övervikt hos barn är några av försämringarna som nämns. 

De bästa och sämsta länderna

Det man gjorde för att jämför länderna var att skapa ett indexpoängsystem för varje hälsorelaterad indikator. Man har sedan tittat närmare på 33 hälsoindikatorer för 188 länder mellan 1990 och 2015. Förutom redan nämnda indikatorer fanns bland annat övervikt, alkoholanvändning och förekomsten av hiv med.

Island, Singapore och Sverige fick alltså högst sammantagen poäng och är de länder som är bäst på att främja hälsa. I botten hamnade däremot Centralafrikanska republiken, Somalia och Sydsudan som därmed har en hel del kvar att jobba med enligt analysen.

Annons:

Källor:

Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: