Ange ditt sökord

Träningskläder och utrustning kan fungera som trigger, för att komma i väg på löprundan eller till gymmet. Foto: Shutterstock

Träningskläder och utrustning kan fungera som trigger, för att komma i väg på löprundan eller till gymmet. Foto: Shutterstock

Svenskarna tränar mest i hela EU

”Träna med tv” hette ett program på 1960-talet som erbjöd gratis motion till tv-tittarna. Nu är det andra tider. Vi lägger sammanlagt 50 miljarder på träning årligen.

Annons:

Vi mår bra av att röra på oss och eftersom många har stillasittande jobb är det extra viktigt.

Tränar mest i hela EU

Vi svenskar tränar faktiskt mest i hela EU, enligt Europabarometern. Mer än sju av tio uppger att de tränar regelbundet eller någorlunda regelbundet. I hela EU är genomsnittet knappt fem av tio. Motivationen är för de allra flesta att få bättre kondition och bli starkare.

När bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen undersökte hur mycket pengar vi lägger på vår motion och hälsa så blev det svindlande 50 miljarder kronor på ett år.

Kul med prylar

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea och hon säger att utgifterna knappast har minskat sedan 2014, när undersökningen gjordes.

– Jag skulle tro att de flesta av oss inte vet hur mycket vi lägger på vår träning och allt som hör till den, säger hon.

Vi gillar prylar – och inte bara för att de är nya utan även för att de kan underlätta träningen. Träningskläder och utrustning kan fungera som trigger, för att komma i väg på löprundan eller till gymmet. Vem har inte känt glädjen av att snöra på sig nya löparskor och ge sig ut i skogen? Passar de perfekt ger dojorna den där extra kicken. Ett fräscht träningsplagg som för bort fukten kan boosta gymträningen ett snäpp.

Dyra abonnemang

Slår man ut det per person så handlar fyra av tio svenskar sportgrejor för ungefär 6 000 kronor per år, enligt Livsmedelsföretagens rapport. Det blir 500 kronor per månad. Sporthandelns omsättning ökade med 170 procent mellan 2009 och 2013 till 22 miljarder kronor. Och även på semestern har träning blivit hett. Yogaveckor, springa i bergen, paddla kajak, åka skidor, ridläger. Det är roligt att träna med andra med samma intresse och känna gemenskap även om man får betala en större slant för resan.

Ingela Gabrielssons har ett tips för att få bättre ekonomisk träningskoll, var realistisk.

– Tänk efter först. Köp till exempel inte ett årskort på en gång utan fråga om du kan få betala per gång i början. För långa avtal och abonnemang blir dyra i längden om du inte utnyttjar dem fullt ut. Så jämför priser och hör dig för om rabatter innan du bestämmer dig, säger hon.

Utegym gratis

Träningsappar är en variant som gör att du kan träna billigare själv, hemma. Men se upp så du inte laddar hem många appar som kostar pengar varje månad. Rensa i telefonen när det behövs. Att köpa, men sedan inte använda alls, blir dyrt. Om alla som har köpt årskort kom till träningsanläggningarna så skulle de inte få plats.

– Systemet bygger faktiskt på att alla inte är med, säger Ingela Gabrielsson.

Men all träning behöver inte kosta pengar. Om du ger dig ut och joggar först och sedan tränar på ett av de många fina utegymmen som dykt upp runt om i landet, så blir det billigt. Eller så tränar du online, vid datorn eller mobilen, till en lägre kostnad.

Annons:

Anna Björe/TT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: