Svenska ungdomar dåliga på att äta frukt

Svenska ungdomar dåliga på att äta frukt

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2014-05-22
Författare: Anders Åker

Att inte äta frukt och grönt kan bidra till att du går miste om värdefulla näringsämnen och svenska ungdomar är dåliga på att äta frukt. Inte ens hälften i åldersgruppen 18-30 äter frukt dagligen. 

Det visar en undersökning som hälsokedjan Life har gjort.

Livsmedelsverkets rekommendationer

Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss 500 gram frukt och grönt om dagen vilket motsvarar ungefär tre frukter. 

Anledningen till att man har tagit fram rekommendationerna är för att vi ska få i oss de näringsämnen som frukt och grönsaker innehåller. Men det är långt ifrån alla svenskar som får i sig den rekommenderade dagliga dosen. 

Var femte svensk

Enligt Life så äter endast var femte svensk tillräckligt med frukt. 15 procent äter frukt så sällan som någon gång varannan vecka. 

Dessutom visade undersökningen att så få som två av tio svenskar har som prioritet att få i sig den rekommenderade mängden frukt per dag. Enligt Life's marknadsdirektör Thomas Johansson kan en anledning vara diettrender och att man är rädd för att få i sig socker. 

Ungdomar sämst

Personer mellan 51-65 år är allra bäst på att äta frukt, det visade en genomgång av åldersgrupperna som ingick i undersökningen. I det åldersspannet var det 58 procent som uppgav att de åt frukt varje dag. 

Däremot uppgav var sjunde svensk mellan 41 och 50 år att de åt frukt väldigt sällan och allra sämst på att äta frukt var ungdomar i åldersgruppen 18-30. I den gruppen uppgav bara 38 procent att de åt frukt dagligen. 

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress