Ange ditt sökord

Särskilt pinsamt att prata mens är det bland unga. I åldrarna 16–25 år är det 16 procent som hellre väljer ett annat ord när de pratar om mens. Foto: Shutterstock

Särskilt pinsamt att prata mens är det bland unga. I åldrarna 16–25 år är det 16 procent som hellre väljer ett annat ord när de pratar om mens. Foto: Shutterstock

Svenska kvinnor tycker det är pinsamt att prata mens

Mens är ett laddat ord med tabustämpel. 22 procent av alla kvinnor i Sverige känner sig generade över att säga ordet mens. Framförallt unga tycker att det är pinsamt. 

Annons:

Det visar undersökningen Hygiene Matters som presenteras av Libresse, ett varumärke inom SCA. Undersökning är global och har genomförts i tolv länder.

Mest genererade i hela EU

Menstruation har funnits lika länge som det funnits människor på jorden och varje månad är det ungefär 2,3 miljoner kvinnor i Sverige som får mens. Det borde alltså inte vara så svårt att prata om. Men så är det inte. Istället visar den aktuella undersökningen att 22 procent av de svenska kvinnorna tycker att det är pinsamt att säga ordet mens. De är därmed de kvinnor som är mest genererade över att nämna ordet mens i hela EU.

Avdramatiserar genom att byta ut ordet mens

Särskilt pinsamt att prata mens är det bland unga. I åldrarna 16–25 år är det 16 procent som till och med hellre väljer ett annat ord när de pratar om mens. De omtalar det hellre som ”det” eller ”lingonveckan”. Det är att jämföra med 3 procent i åldersgruppen 41 år och uppåt som inte hellre vill säga ordet mens.

Jenny Smith, marknadsansvarig på Libresse, menar att man väljer andra ord för att avdramatisera, men poängterar att mens är något naturligt och inget som man ska behöva skämmas över. 

Få vågar prata om mens med sin partner

Hygiene Matters är det flera saker som tyder på att mens är ett tabubelagt ämne. Förutom att inte vilja säga ordet ens, så visar undersökningen bland annat att sju av tio svenska kvinnor inte pratar om mens ens med sin partner. Bland kvinnor under 25 år är siffran ännu högre, 86 procent.

För att försöka ändra synen på mens har Libresse till exempel inlett en stor satsning i Sverige för att bryta menstabut inom idrotten, bland annat i samarbete med fotbollsklubben FC Rosengård. Vi har alla en röst och kan hjälpa till att bryta tabut genom att börja prata om det, både med vår partner och våra vänner, säger Jenny Smith.

Om undersökningen

SCA:s globala undersökning Hygiene Matters har genomförts i 12 länder. Totalt ingick 12 000 respondenter. I Sverige deltog 1000 personer, vilka speglar ett representativt urval av Sveriges befolkning med hänsyn till demografiska faktorer som bland annat kön, ålder och bostadsort.

(Procent som svarat ja på frågan: ”Skulle du känna dig generad att använda ordet mens när du pratar med en vän”)

  • Sverige: 22 procent
  • Italien: 18 procent
  • Frankrike: 14 procent
  • UK: 13 procent
  • Nederländerna: 9 procent
  • Tyskland: 6 procent
  • Spanien: 4 procent
 
Annons:

Källor:

Libresse/SCA

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: