Stukningar och blåmärken (hematom)

Stukningar och blåmärken (hematom)

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2014-07-16
Uppdaterad: 2014-08-18
Författare: Redaktionen

När man får stukningar orsakar det smärtor, svullnad och missfärning (blåfärgning). Det som händer är att små blodkärl och fibrer i vävnaden går sönder och blodet strömmar ut till intilliggande vävnader.

Det är nästan samma sak som händer när man får ett blåmärke. När huden får ett hårt slag går blodkärlen ibland sönder. När man får en blåfärgning på huden så är det blodet som syns igenom.

Vad är blåmärken?

Det finns olika typer av blåmärken, exempelvis en bula, en blåtira, en fläskläpp eller en blånagel. Ett blåmärke som även kallas för hematom är en utgjutning av blod i huden. Det orsakas vanligtvis av en stöt eller ett slag. När man får ett slag kan mindre blodkärl, kapillärer brista. Om man får en bula däremot så får man ett blåmärke, men på grund av utrymmesbrist så kan huden bukta ut. 

Varför blåmärken ser blåa ut beror på att färgen på det röda blodet filtreras genom huden och då antar en blåaktig ton. När blåmärket börjar att läka ändrar det färg. Oftast försvinner blåmärken gradvis under cirka två veckor. Under läkningsprocessen kan märket få en rödaktig till blåsvart till grön eller gul färg. Den gulaktiga färgen beror på ett ämne som heter bilirubin, det är en nedbrytningsprodukt av hemoglobin.

Varför uppkommer stukningar?

När man stukar sig eller får en vrickning så översträcks ledbanden. Ibland kan de till och med gå av. Detta sker genom en alltför stor belastning. Ofta får man stukningar när man trampar snett eller ramlar omkull. När ledbanden belastas felaktigt brister dem. Det kan då bli en blödning under huden och det stukade stället svullnar och gör ont. I samband med stukningar får man en stort blåmärke.

Vad ska man göra vid stukningar?

Det första och viktigaste man ska göra vid stukningar är att lägga ett tryckförband. Om man till exempel har stukat fotleden så ska man linda tryckförbandet hårt kring leden. Detta ska man göra för att minska svullnaden. När man har dragit åt förbandet hårt ska man helst hålla den stukade delen så högt som möjligt. Efter cirka 20 till 30 minuter så släpper man tryckförbandet och låter stukningen vila i en minut. Efter vilan drar man åt förbandet igen, men denna gången mindre hårt. Kyla har en lindrande effekt på stukningar men den effekt som kylning har på det stukade området är tveksam. Detta beror på att efter man tar bort kylan så uppstår ett ökat blodflöde i den skadade kroppsdelen.

Hur kommer man igång med träningen igen efter stukningar?

När den värsta smärtan och svullnaden har gått ner kan man försiktigt börja belasta det skadade området igen. När man har vilat i ett till två dygn så är det viktigt att man börjar röra på sig. Det är viktigt att röra på sig efter två dagars vila eftersom man då minskar ärrbildningen i den skadade vävnaden.

I början av den första perioden kan det vara bra att göra styrkeövningar. Det är bra om man kan vara fysiskt aktiv utan att belasta stukningsområdet för mycket.

 

Veckans fråga

I söndags ställde vi om klockan - tycker du att Sverige bör avskaffa vinter- och sommartid?

Nyhetsbrev

E-postadress