Ange ditt sökord

En stukad fot innebär att vävnaderna i fotleden skadats. Foto: Shutterstock

En stukad fot innebär att vävnaderna i fotleden skadats. Foto: Shutterstock

Stukad fot

Annons:

Om man har en stukad fot gör det ont men man kan röra på den och stödja på den till skillnad från när man har brutit foten. Vid en stukad fot är det vävnaderna som ligger runt leden som är skadade. Får man dessutom en blödning när man stukar foten uppstår en svullnad. Det är oftast i anknytning till idrott eller motion som en stukad fot uppstår.

Vad innebär en stukad fot?

En stuknad fot uppstår oftast vid en fysisk aktivitet såsom idrottande eller om man motionerar. Om man stukar foten bör man genast sluta med det man höll på med då stukningen uppstod. Ibland kan fibrer och de små blodkärlen i vävnaden runt foten brista och detta resulterar i en missfärgad svullnad.

Vad man själv kan göra med en stukad fot

Om en stukad fot svullnar på grund av en blödning kan man linda foten med ett bandage för att skadan ska läka fortare. Till att börja med kan man linda foten relativt hårt men inte så hårt att foten domnar. Efter ungefär en kvart kan man lossa lite på bandaget men behålla det på i några dagar. När man ska linda en stukad fot kan man börja med att linda nere på foton, precis över tårna. Sen lindar man själva vristen, går ner mot foten och upp till vristen igen. Man lindar på det viset några gånger och går till sist upp på benet och lindar den sista biten där. Att lägga foten i högläge är också ett sätt att lindra smärtan. Då minskar blodflödet till foten och trycket på foten blir lättare. Att lägga en påse med is på foten går också bra, man ska bara tänka på att inte lägga isen så den har direktkontakt med huden då köldskador kan uppstå. Det bästa är att lägga ispåsen när man lindat foten några varv för att sedan fortsätta linda så att påsen hamnar i bandaget. Kylan fungerar som smärtlindring, men påverkar egentligen inte svullnaden eller läkningen.

Receptfria läkemedel

Om den stukade foten gör väldigt ont, är svullen och varm kan man ta smärtstillande receptfria tabletter. Man kan använda läkemedel med paracetamol såsom Panodil eller Alvedon. Dessa rekommenderas till de som är över 75 år som har haft magsår eller någon hjärt- och kärlsjukdom. Det finns också smärtstillande läkemedel med Ibuprofen såsom Ipren eller Ibumetin.

När behöver vården kontaktas?

Om man har så ont att man inte kan stödja på en stukad fot eller om den inte går att röra utan att det är väldigt smärtsamt ska man kontakta vården eftersom det då kan handla om en bruten fot. Om man har lindat foten men fortfarande har ont, inte kan stödja ordentligt på foten eller om svullnaden inte ger med sig, bör man kontakta vårdcentralen.

Efter att en stukad fot läkt

Vissa människor har en tendens att stuka foten ofta och då är det viktigt att man försöker bygga upp musklerna i foten. Man kan ta hjälp av en sjukgymnast om man är osäker på hur man ska träna foten bäst. Även de som sällan stukar foten kan efter en stukning behöva träna upp musklerna i den skadade foten. När man känner att man kan stödja på en stukad fot igen och när svullnaden har gått ner kan det vara bra att börja träna.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: