Studie: Pasta kan faktiskt hjälpa dig att gå ner i vikt

Studie: Pasta kan faktiskt hjälpa dig att gå ner i vikt

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-01-30
Författare: Anders Åker

En studie visar att pasta inte gjorde deltagarna tjockare utan tvärtom bidrog till att personerna i studien gick ner i vikt.

Pasta, och kolhydrater, är någonting som har debatterats i viktsammanhang där en del tycker att man bör undvika det och andra menar att det visst går bra att äta pasta även om du vill gå ner i vikt.

Undersökte pastans inverkan på vikten

Ett kanadensiskt forskarlag tittade närmare på vilken inverkan pasta har på vikten. I studien som utfördes vid St Michales sjukhus i Toronto ingick närmare 2 500 personers vikt och BMI.

Deltagarna fick äta cirka 3,3 portioner pasta i veckan samtidigt som de gick på en så kallad GI-diet. Pasta har nämligen lågt glykemiskt index jämfört med andra raffinerade kolhydrater, vilket innebär att blodsockret höjs långsammare än om du äter till exempel vitt bröd.

Gick ner i vikt

Studiens huvudförfattare Dr John Sievenpiper vid St Michaels sjukhus säger till tidningen The Independent att studien visade att pasta inte bidrog till viktuppgång eller att kroppsfettet ökade.

Hos de deltagare som åt pasta såg forskarna till och med en viktminskning.

Resultatet tydligt

Studien har endast undersökt hur pasta fungerar som en del av GI-kost, något som forskarna är noga med att påpeka. För att ta reda på hur pasta kan ingå som en del i andra hälsosamma dieter behöver man göra fler studier.

Samtidigt konstaterar man att resultaten är tydliga och att om man väger samman resultaten kan man enligt John Sievenpiper med visst självförtroende säga att pasta inte har någon motsatt effekt på viktresultaten när det konsumeras som en del av ett hälsosamt kostmönster.

 

Veckans fråga

Röker eller snusar du?

Nyhetsbrev

E-postadress