Ange ditt sökord

Det är vanligt med återkommande bakteriell vaginos vilket kan ge besvärande lukt, flytningar och klåda. Foto: Shutterstock

Det är vanligt med återkommande bakteriell vaginos vilket kan ge besvärande lukt, flytningar och klåda. Foto: Shutterstock

Studie av ny behandling för bakteriell vaginos – vill du delta?

Bakteriell vaginos, den vanligaste orsaken till besvärande flytningar från underlivet hos kvinnor uppstår på grund av tillväxt av bakterier som ger en obalans av de naturligt förekommande bakterierna i vaginan. Tillståndet drabbar hundratusentals svenska kvinnor varje år och det kommer ofta tillbaka. Nu startar en klinisk studie i Sverige för pHyph, behandling för bakteriell vaginos. Studien har redan påbörjats på fyra kliniker i England och nu kan även svenska kvinnor delta i studien på tre platser i Sverige.

Annons:

Symtomen på bakteriell vaginos brukar vara “fiskliknande” lukt, riklig flytning ibland obehag och lätt klåda. Det finns behandling för bakteriell vaginos men många kvinnor tycker att det är pinsamt och jobbigt att söka vård för intima besvär. Det är också vanligt att bakteriell vaginos kommer tillbaka efter en genomförd behandling.

– Jag har haft återkommande bakteriell vaginos de senaste fem åren. När jag har bakteriell vaginos påverkas hela livet. Man får ta ledigt från jobbet för att gå till läkare och sex är inte att tänka på, säger Elin Israelsson, 26 år från Tranås. Jag har fått många kurer med antibiotika men ändå kommer problemen tillbaka. Det känns obekvämt att underlivet luktar illa när jag exempelvis vill träna.

Catharina Hofte, gynekolog vid Hoftekliniken i Helsingborg träffar många patienter med bakteriell vaginos. Just nu deltar hon i en studie där kvinnor med bakteriell vaginos får prova en ny behandling:

-Patienter med bakteriell vaginos får oftast behandling med antibiotika och i 80-90 % av fallen botas infektionen inom en vecka, säger Catharina Hofte. Behandlingen brukar vara effektiv, men det är vanligt med återkommande infektioner. Det behövs fler lättillgängliga behandlingsalternativ för bakteriell vaginos och därför är den här studien viktig.

En ny, antibiotikafri behandling är under utveckling av Gedea Biotech, ett svenskt företag i Lund. Just nu pågår en klinisk studie vid sju mottagningar i Sverige och England. Syftet med studien är att utvärdera om den nya behandlingen, pHyph, är effektiv mot bakteriell vaginos och om den minskar risken för att infektionen återkommer. I Sverige finns klinikerna i Stockholm, Malmö och Helsingborg. Det kommer att ingå 150 personer i studien. I en tidigare, mindre studie visade pHyph lika god effekt på bakteriell vaginos som antibiotika.

Är du intresserad av att delta i studien? Klicka här för information om studien och ett webbformulär där du anmäler intresse.

Annons:

Källor:

Gedea Biotech

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.