Ange ditt sökord

Strokepatienter återhämtar sig lika bra utan CI-terapi

Strokepatienter återhämtar sig lika bra utan CI-terapi

I en avhandling från Örebro universitet visar det sig att den nya metoden CI-terapi inte är effektivare än traditionell rehabilitering.

Annons:

Vad är CI-terapi?

CI-terapi innebär att man med hjälp av en handske eller en slynga hindrar patienten från att använda sin friska arm. Då blir patienten tvingad att använda sin svaga hand och arm i vardagen. I samband med en stroke drabbas många av halvsidig förlamning som, trots viss återhämtning, gör att vardagsrörelser som innefattar arm-och handmotorik inte alltid följer med.

Inte mer effektivt än traditionella metoder

Sjukgymnasten Ann Hammer har undersökt om den nya metoden, CI eller Constraing-Induced Movement Theory som den egentligen heter, är mer effektiv än traditionella metoder när det handlar om att hjälpa strokepatienter återför bättre handfunktion.I studien delades 30 patienter, som hade insjuknat i en stroke en till sex månader tidigare, in i två grupper. Båda grupperna fick delta i ett traditionellt rehabiliteringsprogram men den ena gruppen fick dessutom ha sin friska arm låst i en slynga sex timmar om dagen.

– Jag hade förväntat mig att uppbindningen av armen skulle ge behandlingen en extra skjuts, och vissa patienter sade själva att de aldrig skulle ha kommit igång så bra utan slyngan.
Men Ann Hammers resultat visar ingen skillnad mellan grupperna utan deltagarna i båda grupperna har gjort betydande framsteg. I och med att den traditionella rehabiliteringen gav lika bra resultat kommer man för närvarande inte att prioritera CI-terapi vid Universitetssjukhuset Örebro. CI-terapi framhålls inte heller som en prioriterad åtgärd i de nya riktlinjerna för stroke från Socialstyrelsen.

I tidigare studier har man sett CI-terapin ge resultat men då har man låtit patienterna bära slynga under en längre tid och dessutom har träningen varit fokuserad på arm och hand.

– Det är svårt att åstadkomma det i vården. Det krävs mer resurser. Varje patient behöver då betydligt mer träning av sjukgymnaster. Dessutom kan vi inte låta patienterna gå hem med armen uppbunden. Risken att falla och göra sig illa är för hög. Det gör att det är svårt att förlänga tiden som de kan vara uppbundna.

– Men även om man inte använder slynga kan man peppa patienten att till exempel lägga den friska armen på ryggen och träna den svaga armen mer aktivt i vardagen. CI-terapi är fortfarande nytt, de flesta studierna är ganska små och resultaten spretar åt olika håll.

Ann Hammers egen studie kommer att användas av Cochrane Collaboration som synar och sammanställer medicinsk fakta för att det ska vara lättare att få en överblick över kunskapsläget. Deras sammanställning av CI-terapi 2009 visar att mer forskning behövs för att säkerställa eventuella effekter.


Vill du läsa fler nyheter och artiklar inom hälsa medicin och välbefinnande? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: