Ange ditt sökord

Stress stör magens rytm

Stress stör magens rytm

Stress är den vanligaste orsaken till magbesvär. Stress kan också förvärra en rad sjukdomar i magen.

Annons:

Farliga magåkommor kommer inte och går, utan ger symtom mest hela tiden, det kan vara bra att ha i minnet om man är orolig över sina magbesvär, säger Charlotte Barouma specialist i allmänmedicin. Stress är den i särklass vanligaste orsaken bakom magbesvär. Vi står och har ständigt stått inför krav från omgivningen som hjärnan tolkar som obehagliga. Oavsett om det obehagliga utgörs av en omkringstrykande björn som hotar eller ett mail som antyder att vi måste arbeta fortare.

– Från magen löper en av våra största nerver rakt upp till hjärnan. Mötte vi ett grottlejon var det ytterst viktigt att blodet direkt kopplades om från mage till musklerna för att ge oss bästa möjliga förutsättning att kämpa eller fly. När fighten var över fick magen fortsätta sitt arbete, säger Charlotte Barouma.

Vårt medvetande har förmåga att skilja dessa situationer åt men hjärnans sätt att mobilisera kraft och energi inför det obehagliga är densamma. Pulsen ökar, mer adrenalin frigör socker från levern och musklernas depåer, mer noradrenalin frigör bränsle från fettdepåerna. Mer bränsle når musklerna – vi är redo för en björn- eller lejonfight och om det inte riktigt lyckas inträder plan B och vi lägger benen på ryggen. Men ilskna mail fungerar sämre att springa ifrån, Om vi utsätts för påtaglig stress under lång tid störs istället kroppens naturliga rytm.

– Har du en ilsken chef, tre sjuka barn och snål hushållsekonomi som du oroar dig över innebär det ofta att magen ständigt får för lite blod och då är det lätt att drabbas av gaser och kramper, säger Charlotte Barouma. Glutenintolerans

– En mycket vanlig orsak till magbesvär är glutenallergi, säger Charlotte Barouma. Symtomen är ofta diffusa och därför inte alltid lätta att härleda till glutenallergi. Hon understryker att det är viktigt att söka läkare för en ordentlig undersökning och inte diagnostisera sig själv.

– Nöj dig inte med att tänka att mamma eller mormor också hade ”dålig mage”, det kan handla om något helt annat, inte sällan glutenallergi. Många får råd att ta bort mjölken men den innehåller många viktiga näringsämnen och ska inte uteslutas om man inte säkerställt brist på enzymet laktas som bryter ned mjölk. Glutenintolerans innebär att man är överkänslig mot proteinet gluten. Orsaken bakom är inte helt klarlagd men det verkar finnas en ärftlig koppling. Gluten skadar slemhinnan i tarmen och det gör att man inte kan tillgodogöra sig näringen i maten på vanligt sätt. Det kan leda till en rad olika besvär. Om man äter glutenfri mat läks tarmen och börjar fungera bra igen.

Dyspepsi

Dyspepsi innebär att man har en känslig mage, ordet kan översättas med dålig matsmältning. Man kan känna ett hungersug men blir mätt tidigt, känna uppsvälldhet. Bröstbränna och sura uppstötningar är vanliga symtom. Besvären kommer ofta i samband med måltid Dyspepsi är ingen sjukdom utan en samling besvär som kommer från mag-tarmkanalen. Det är vanligt att drabbas i samband med stress, oro och som svar på en krisreaktion.

Mer än hälften av alla vuxna personer i Sverige har någon gång haft sådana besvär. Oregelbundna matvanor eller ohälsosam mat och alkohol är också en vanlig orsak. Beror besvären beror på att tarmens funktion är störd, kallas det funktionell dyspepsi. Hos de allra flesta hittar läkaren ingen uppenbar orsak och om det finns en bakomliggande orsak till dyspepsi är den sällan farlig.

IBS

Den som lider av funktionell dyspepsi har ofta IBS eller irritable bowel syndrome. Besvären sitter ofta i den övre delen av magen med diffusa smärtorna som lättar när man varit på toaletten. Avföringen kan vara både hård och lös. God sömn, bra kost och regelbunden motion förbättrar situationen. Stress i alla former förvärrar. Man kan gärna pröva receptfria bulkmedel från apoteket.

– Tillskillnad från förr är IBS en accepterad som en faktisk medicinsk åkomma, säger Charlotte Barouma. Forskning tyder på att det kan råda obalans hos signalämnet serotonin i magens nervsystem.

– Många blir hjälpta av en låg dos av serotoninåtertagshämmare som finns i antidepressiva mediciner, säger Charlotte Barouma.

Förstoppning

Förstoppning är i de flesta fall ofarligt. Om man däremot går ner i vikt eller får ett ändrat avföringsmönster utan uppenbar anledning eller får kraftig smärta i magen eller blod i avföringen bör man uppsöka läkare. Tillfällig förstoppning är vanligt. Miljöombyte, stress eller oro är vanliga orsaker. Förstoppning är vanligt när man blir äldre eftersom mag-tarmfunktionen förändras. För lite mat och vätska eller felaktig kost är den vanligaste orsaken till förstoppning. Att öka andelen vatten och fibrer ger ofta bra resultat.

Inflammatoriska tarmsjukdomar

De inflammatoriska tarmsjukdomarna utgörs framför allt av Ulcerös kolit (UK) och Crohns sjukdom. De kan ge allvarliga symtom och kräver medicinsk – och ibland kirurgisk – behandling. UK drabbar grov- och ändtarmen men Crohns sjukdom kan sätta sig i hela mag-tarmkanalen. Crohns sjukdom kan drabba hela mag-tarmkanalen från munnen ner till ändtarmsöppningen. Vanligast är att inflammationen sätter sig i nedersta delen av tunntarmen och första delen av tjocktarmen. Det är oklart vad som ligger bakom utveckling av Crohns sjukdom.

– Har man allvarligare symtom som blod och slem i avföringen, feber och viktnedgång och magsmärtor ska man absolut gå till läkaren, säger Charlotte Barouma. Ofta handlar det om en inflammatorisk tarmsjukdom. Orsaken till dessa bägge sjukdomar är okänd. Rökning förvärrar sjukdom och den som drabbas rekommenderas att sluta.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: