Ange ditt sökord

Från resultatet av undersökningen kan nämnas att det är de unga som är mest positiva till digitaliseringen av vården. Foto: Shutterstock

Från resultatet av undersökningen kan nämnas att det är de unga som är mest positiva till digitaliseringen av vården. Foto: Shutterstock

Stort intresset för digital vård

Intresset för digital och virtuell vård ökar och det finns stora pengar för vården att spara om fler börjar använda den nya tekniken. Men digitaliserad vård medför inte enbart möjligheter utan ställer även krav på myndigheter, kommuner och landsting. 

Annons:

Undersökningen som visar svenskarnas ökade intresse för e-vård är gjord av revisionsföretaget PwC.

Möjliggör tillgänglighet och vård på distans

Fördelarna med den virtuella vården är att den når patienter som kanske annars har långt eller svårigheter med att ta sig till läkare och sjukvård. 

Det finns också en tillgänglighet i och med att allt som krävs är en mobiltelefon eller dator. Det betyder att man på distans kan få svar och diagnoser på prover som man kan ta själv i hemmet, exempelvis blodtryck och blodsockernivåer. 

Unga människor mest positiva till digitaliserad vård

Resultaten från PwCs undersökning överensstämmer med en liknande studie från USA från 2013. Vi svenskar verkar dock ha en mer positiv inställning till virtuella lösningar än vad amerikanerna har.

Från resultatet kan nämnas att det är de unga som är mest positiva till digitaliseringen av vården. Bland 18–34-åringarna är det 63 procent som har minst en mobilapp som är relaterad till hälsa eller medicin. Enligt Jon Arwidson, som är partner och branschansvarig för hälso- och sjukvård på PwC, ger det en antydan om att intresset för att söka hälsoinformation på egen hand är stor.

Undersökningen visade också att 3 av 4 kan tänka sig att övervakas i hemmet av en trådlös hjärtmonitor och över hälften är öppna för förslaget att kontrollera vitala värden med apparater kopplade till en smartphone. 

Drygt 60 procent skulle även kunna tänka sig att skicka ett digitalt foto av ett utslag till en hudläkare för bedömning. 

Få oroar sig för patientskyddet

Det stora bekymret med e-vård är minskad vårdkvalitet, även om en av de största utmaningarna är att säkerställa patentskyddet. Trots det var det bara 6 procent bland de som deltog i undersökningen som uppgav att de känner oro kring skyddet för de egna patientuppgifterna. Viljan att pröva digitala eller virtuella vårdlösningar tycks vara större än eventuell oro för bristande sekretess eller integritet.

Jon Arwidson säger att det finns en mognad i Sverige för den här sortens lösningar och att man gärna integrerar med vården med hjälp av ny teknik.

Vården kan spara över 1 miljard kronor

Det växande intresset för vård som man genomför på egen hand kan innebära stora kostnadsbesparingar för vården. Enligt rapporten skulle sjukvården spara upp till 1,2 miljarder kronor årligen om en av fem svenskar valde att göra hälften av sina läkarbesök i primärvården via nätet.

Men även om det finns pengar att spara är det inte helt problemfritt att klara skiftet till virtuell vård, säger Jon Arwidson. För att möjliggöra något sådant är det viktigt att myndigheter, landsting och kommuner stärker sin förmåga att samverka.

Fakta om undersökningen:

– Webbenkätundersökning genomfördes av PwC i april 2015.

– Enkäten skickades ut till cirka 2 600 svenskar. 1 034 svarade, vilket gav en svarsfrekvens på ca 40 procent.

– Respondenterna är slumpvis utvalda och i åldrarna 18–75 år.

 
Annons:

Källor:

Dagens Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: