Ange ditt sökord

Stockholmare pendlar mer i tid än vad de har i semester

Stockholmare pendlar mer i tid än vad de har i semester

Stockholmare spenderar mer tid i bil, tåg, buss och tunnelbana än vad de har semester.

Annons:

I snitt spenderar de 6,4 arbetsveckor om året bara till arbetspendling i Stockholms län, enligt ny rapport som kom ut i veckan.

Infrastrukturen har inte hängt med

Stockholmarna blir allt fler och utbyggnaden av infrastrukturen har inte hängt med de senaste decennierna. På grund av detta ägnar den genomsnittliga stockholmaren allt mer tid åt arbetspendling. Totalt 6,4 arbetsveckor per år enligt en ny undersökning som WSP har tagit fram åt Stockholms Handelskammare. En genomsnittlig arbetsresa i länet tar 34 minuter eller 1 timma och åtta minuter per dag, vilket Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, tycker är oerhört ineffektiv om vi behöver lägga mer tid i köer istället för att arbeta eller vara lediga. 

En av förklaringarna till den långa restiden i länet är kollektivtrafikens låga medelhastighet. I snitt går tågen i tjugo kilometer i timmen. Det är faktiskt långsammare än att ta bilen som rullar fram i 36 kilometer i timmen. 

Kollektivtrafiken behöver byggas ut

I rapporten finner man en viktig punkt och det är att kollektivtrafiken behöver byggas ut. Det är för mycket trafik på vägarna in till Stockholm. Man märker även att fler företag i city väljer att flytta ut sina kontor till bättre kollektiva lägen istället för att ligga centralt vid Stureplan och Norrmalmstorg. Ju fler som flyttar till Stockholm desto fler kommer att utnyttja väg- och kollektiva nätet. Kollektivtrafiken är ett effektivt sätt att resa då fler utnyttjar tiden till arbete på väg till och från arbetet.

Men för att kunna bli ännu effektivare lyfter Handelskammaren fram en tunnelutbyggnad som den viktigaste framtidssatsningen där de ser dragningen av grön linje till Nya Karolinska och Solna som den som är mest akut. Därefter en förlängning av röd linje till Täby och tunnelbana till Nacka.

Undersökning: Hur lång restid har du till jobbet ? Svara här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: