Ange ditt sökord

Konstnären och radioprofilen Stina Wollter hade en svår period i livet när hennes mamma Annie gick bort i demens. Foto: Shutterstock

Konstnären och radioprofilen Stina Wollter hade en svår period i livet när hennes mamma Annie gick bort i demens. Foto: Shutterstock

Stina Wollter om sorgen efter sin mamma

Konstnären och radioprofilen Stina Wollter hade väldigt svårt att hantera sina känslor när hennes mamma gick bort i demens.

Annons:

– Jag fick minnesluckor och började reagera som ett barn, berättar hon.

Sorgen höll på att knäcka Stina Wollter

Vi är många som någon gång har förlorat någon person som står oss väldigt nära. Det kan vara svårt att ta itu med känslorna och finna tröst.

Konstnären och radioprofilen Stina Wollter har länge varit öppen med sina känslor, både när hon förlorade sin storebror i cancer 1989 och tre år senare när hennes syster förlorade kampen mot ätstörningar. Och för ett år sedan dog hennes mamma efter att ha tynat bort i demens, 88 år gammal.

I TV4:s program “Helt sjukt” berättar Stina Wollter om hur sorgen höll på att knäcka henne, men även om hur hon fick hjälp.

Grät av utmattning

Stina Wollter blev känd för många svenskar genom sitt deltagande i Let´s Dance för två år sedan, men det var samtidigt en svår period i hennes liv med mamma Annie svårt sjuk i demens.

– Det var alldeles för mycket som pågick samtidigt. Ibland när jag jag vaknade på morgonen så visste jag inte var jag befann mig, berättar Stina Wollter i Helt sjukt. Så fort jag landade hemma i soffan så grät jag för att det var så slitigt. Det är en sak att driva på sin kropp som en packåsna och få dagarna att gå ihop. Men du har samtidigt inte tänkt på hur du ska hantera det.

Kvällen innan Stinas mamma Annie gick bort var Stina på ett jobb i Göteborg.

– Ett väldigt svårt beslut, men vi fick ett helt dygn tillsammans innan hon somnade in, det var väldigt viktigt för mig. Jag försökte pumpa in så mycket kärlek jag kunde de sista timmarna. Kärlek som hon skulle få med sig. Och min mamma-hunger var inte mättad, berättar Stina Wollter i tv-programmet som sänds torsdag 26 september i TV4.

Märkte inte hur sorgen påverkade henne

Men det var först när begravningen var klar och Stina skulle resa till New York för att gifta sig som hon märkte att sorgen började ta sig märkliga uttryck:

– Jag började få minnesluckor, till exempel stod min resväska kvar hemma i hallen med brudklänningen som jag skulle bära. Och jag började reagera som ett barn. Jag var utmattad helt enkelt. Min dotter känner mig väl och såg på mig att något var fel. Hon sa “man måste ingenting, du kan ställa in allt som du har planerat”. Sen tog hon mig och min man i handen, läste upp sitt bröllopstal och jag kände att det var där och då vi vigdes.

En tid efter mamma Annies död skrev Stina några fina rader:

“Idag orkar jag bläddra lite lite bland bilder och filmer i min mobil. Men bara lite och inte för nära. Kassar med dina saker står ännu orörda i hallen. Petar på saker och plagg men vet inte vad jag ska göra. Nu har du varit död i över två månader. Det är söndag och jag vill springa till bilen, köra till demensboendet och där ska du vara och ditt leende ska lysa upp i alla skrymslen och vi ska gå ut i kvällssolen, eller hur, mamma? Visst va, Mmmma?”

 

”Helt sjukt” med Stina Wollter sänds i TV4 klockan 21.00 på torsdag 26 september och kan även ses på TV4-Play

Fakta Stina Wollter

Född: 24 maj 1964 i Sollentuna församling i Stockholms län 

Sysselsättning: målare, tecknare, radioprogramledare, sångerska och textförfattare

Föräldrar: skådespelaren Sven Wollter och teaterkritikern Annie Jenhoff

Blev känd för svenska folket genom sitt deltagande i TV4:s Let´s Dance.

Hon har även tävlat i SVT-programmet På spåret med sin far.

Emellanåt har Wollter framträtt som sångerska och våren 2014 hade “Stina Wollter Band” premiär med egna country-inspirerade låtar av henne och hennes man Micke Olsson Wollter, som även spelar gitarr.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: