Ange ditt sökord

Staten garanterar ersättning till narkolepsidrabbade

Staten garanterar ersättning till narkolepsidrabbade

Den svenska regeringen går nu in och höjer ersättningen till de som i samband med vaccination mot svininfluensan drabbades av narkolepsi.

Annons:

Det rör sig främst om barn och ungdomar i olika delar av landet. Ekot rapporterar idag att Alliansen och Socialdemokraterna gemensamt har beslutat att staten bör ta ansvar för att alla drabbade får fullgod ersättning.

Lågt tak för ersättningen

I grannlandet Finland är läkemedelsersättningens tak betydligt högre än i Sverige. I Sverige finns en beloppsgräns på 750 000 medan det i finland kan röra sig om 17 till 18 miljoner i ersättning.

Det är det relativt låga taket kombinerat med de långsiktiga problem de drabbade kan får som gör att regeringen nu agerar. Enligt socialminister Göran Hägglund (KD) upplever man en misstanke om att det beloppstak som för närvarande finns i läkemedelsersättningen inte räcker som ersättning och man vill därför gå in och garantera att alla får den ersättning de har rätt till.

Statlig insats

Syftet med själva läkemedelsförsäkringen är att personer som anser sig blivit skadad av ett läkemedel kan få sin sak prövad. I de fall en utredning kommer fram till att eventuell skada har uppstått på grund av läkemedel betalas en ersättning till den drabbade.

Det är personer som är 19 år eller yngre som nu kommer att garanteras en statlig ersättning för de besvär som vaccinationen medförde. Totalt rör det sig om cirka 200 personer i hela landet som kommer att få den utökade ersättningen förutom den som ingår i läkemedelsförsäkringen.

Ersättningen fortfarande för låg

Narkolepsiföreningen i Sverige välkomnar regeringens alternativ men anser att ersättningen fortfarande är relativt låg. Man anser att skadan är så pass stor och att de barn och ungdomar som är drabbade därför bör ges en högre ersättning. 

Det är främst misstanken om att narkolepsi kommer påverka de drabbade resten av livet som gör att Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen i Sverige, tycker att ersättningen är för låg. Hon säger till Ekot att vissa av de svårast drabbade inte kommer att kunna arbeta och att försäkringen inte täcker detta.

Spåra fallen av narkolepsi

För ett par veckor sedan kom även Narkolepsiföreningen ut med en ny undersökning som visade att man kunde spåra samtliga fall av narkolepsi till en specifik sändning av vaccin. Det är en teori som Läkemedelsverket tidigare avfärdade men efter att Narkolepsiföreningen har kunnat spåra och uppvisa tecken på att det faktiskt går att koppla ihop en viss sänding med de fall av narkolepsi som inträffat har man beslutat sig för att utreda detta vidare.

Totalt drabbades över 200 personer, främst barn och ungdomar av narkolepsi i samband med vaccinering av vaccinet Pandemrix. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: