Ange ditt sökord

Starka lår skyddar mot artros i knäna

Starka lår skyddar mot artros i knäna

Risken att drabbas av knäledsartros är större om man är svag i lårmuskeln. Studier visar att träning är effektivt för att förebygga artros.

Annons:

Knäledsartros är en folksjukdom med stora följder för den som drabbas. Även om bara en av tio patienter med knäledsartros får en så svår sjukdom att leden behöver bytas ut, är det många som har smärtor som hindrar dem från ett fullt ut aktivt liv. Nu visar en ny avhandling från Lunds universitet att risken för knäledsartros ökar kraftigt om man är svag i lårmusklerna. Träning är därför ett möjligt sätt att förebygga artros.

Sjukgymnasten Carina Thorstensson har bland annat undersökt muskelfunktionen hos 150 medelålders personer med knäsmärta. Undersökningen innebar bland annat att deltagarna fick resa sig på ett ben från sittande så många gånger i följd som de orkade. De som klarade fler än 25 uppresningar i ett sträck visade sig löpa mindre risk att få artros i knäna under en femårsperiod, oavsett vikt, kön och ålder.

Avhandlingen bekräftar att träning har lika bra effekt på smärtan som läkemedel, vilket också visats i studier på andra håll. Många av försökspersonerna var tveksamma till träningens värde eftersom den var förenad med smärta och de var av naturliga skäl rädda att den kanske kunde skada leden ytterligare.

– Vi tror därför att man bör sätta in träningen så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet, innan smärtan och oron blir för stor. Träning för att öka styrka och muskelfunktion tycks också kunna omfördela belastningen till delar av ledytan som har lättare att klara belastning i gående och stående.

En sådan omfördelning har tidigare åstadkommits genom operation och till viss del genom kraftiga knäledsstöd. Resultaten baseras på en litet antal patienter och bör därför tolkas försiktigt. Carina Thorstensson kommer nu att tillämpa sina resultat i form av en artrosskola på Spenshults Reumatikersjukhus i Halmstad.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: