Ange ditt sökord

Spinningpass ger samma indikationer som hjärtinfarkt

Spinningpass ger samma indikationer som hjärtinfarkt

En sannolikt naturlig och ofarlig reaktion kan visa sig efter ett spinningpass. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin.

Annons:

Detta är något som vården bör ha i åtanke när personer har sökt akut för exempelvis bröstsmärtor. 

Snabb diagnos viktig

För att snabbt kunna ställa diagnos använder man blodprov för att kunna mäta så kallade hjärtskademarkörer. Hjärtskademarkörer är särskilda enzymer som utsöndras vid hjärtinfarkt.

Att man kan mäta den här typen av enzymer är viktigt för att snabbt ställa diagnos och komma igång med behandling. Problemet är däremot att hjärtskademarkörerna kan öka vid tillfällen som inte är relaterade till hjärtsjukdom, exempelvis vid kraftig fysisk ansträngning. Med andra ord skulle ett spinningpass kunna ge samma indikationer.

Viktigt med korrekt information och kunskap

Eftersom patienter ibland söker till akuten för hjärtbesvär direkt efter ett träningspass är det viktigt för vården att ha så korrekt information som möjligt för att kunna bedöma patienten. Forskare vid Sahlgrenska akademin har studerat om även kortvarig och mindre intensiv träningsform påverkar hjärtmarkörerna. 

Tidigare är det känt att långvarig fysisk ansträngning som maratonlopp och långa skidlopp har orsakat förändringar på hjärtmarkörerna. I den nu aktuella studien har man istället låtit tio personer delta i ett timslångt spinningpass. Personerna hade en medelålder på 30 år och man mätte deras hjärtskadenivåer innan, en timme efter och 24 timmar efter passet. 

Vanlig markör fördubblades 

Forskarna såg att en timme efter passet fördubblades hjärtenzymet troponin T, en vanlig hjärtskademarkör. För två personer ökade nivån så pass mycket att den nådde de värden som vården använder för att definiera en hjärtinfarkt.

En viktig skillnad var att för personerna i studien återgick värdena till det normala efter ungefär ett dygn. Hos patienter som har haft hjärtinfarkt kan de avvikande värdena bestå i flera dagar efter hjärtinfarkten. 

Forskarna tror inte att den höjning som uppstår (hos friska personer) på grund av träning är farlig utan en helt normal kroppslig reaktion. Däremot vill man poängtera att det är viktigt att akutvården är medvetna om att den här förändringen kan uppstå och att det skulle kunna vara relaterat till att personen helt enkelt har tränat. 

Genom att sprida kunskapen till kollegor vill man öka medvetenheten kring hjärtmarkörer och att det kan finnas flera olika bakomliggande orsaker till att enzymnivåerna är avvikande. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: